Home Gospodarstvo FOTO “Svatko može doći ubrati jabuku”: U Velikoj Gorici otvoren prvi javni...

FOTO “Svatko može doći ubrati jabuku”: U Velikoj Gorici otvoren prvi javni voćnjak

"Ovaj projekt se ostvario na jednoj od najljepših lokacija i bit će na korištenje svima"

PODIJELITE
Foto: Mario Žilec / Katarina Drvodelić

U dvorištu Osnovne škole Nikole Hribara danas je počela sadnja prvog urbanog javnog voćnjaka u Hrvatskoj i Velikoj Gorici. Sadnja se odvijala u organizaciji tvrtke JYSK, Grada Velike Gorice, OŠ Nikole Hribara i tima urbanih šumara.

Ukupno će biti posađeno 97 sadnica što uključuje i 19 starih sorti voćki poput duda, lijeske, borovnice, kupine, malina, smokvi, ogrozda.. Ovog proljeća će se saditi 49 sadnica, a na jesen, kada dođe sezona, stiže njih još 48. Ovaj urbani voćnjak bit će na usluzi građanima za još mnogo generacija. Osim što će građani moći doći u ubrati pokoju voćku kada god požele, ovaj urbani vrt ima i edukacijski karakter.

“Ovaj edukativan i inovativan projekt će biti odličan projekt za djecu naše škole kojih je trenutno 1130. Ovakav projekt je korak ka boljem i ugodnijem životu ovog grada. Svatko može doći ubrati jabuku”, objašnjava ravnatelj OŠ Nikole Hribara, Stjepan Maravić te iskazuje zadovoljstvo i zahvalnost što se voćnjak otvorio u dvorištu baš njihove škole.

Posebnu zahvalnost organizatorima iskazao je i gradonačelnik Krešimir Ačkar koji se prisjetio kako se posljednjih godina radi na ozelenjavanju površina u gradu i okolici. “Unazad godinu dana nema dana da nismo zasadili stablo, da ne radimo na ozelenjavanju, sadnji gradskih vrtova.. Ovaj projekt se ostvario na jednoj od najljepših lokacija i bit će na korištenje svima. Kao Grad Velika Gorica nećemo stati samo na tome nego ćemo se i dalje nastaviti voditi urbanim ekološkim planova i intenzivno nastavljati s ovakvim aktivnostima”, izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Vesna Kukić Lončarić, JYSK-ova menadžerica za zapadni Balkan zahvalila je svima na dolasku: “Ovim projektom želimo poticati održivost. I biti pokretač promjena. Prvim urbanim voćnjakom želimo povećati osviještenost o održivoj svakodnevnici, a škola je idealan početak projekta“, zaključuje.

Sudionici su imali priliku nakon obraćanja organizatora i sami svjedočiti sadnji te više saznati o voćkama koje će uskoro krasiti urbani voćnjak u dvorištu Osnovne škole Nikole Hribara.