Home Izdvojeno FOTO Rad Ladislava Berkovića

FOTO Rad Ladislava Berkovića

PODIJELITE

Ladislav Berković rođen je 1934. godine. U školu u Kučama kreće 1941., a brijački zanat izučio je u Bjelovaru. Predmete od drveta počeo je izrađivati tek po umirovljenju. Sam kaže da je u penziji – jer umirovljenici miruju – a on stalno radi. Na fotografiji klase ’41 treći je zdesna u najvišem redu.

Stara škola u Kučama, klasa '41 učiteljice Marije Hajek
Stara škola u Kučama, klasa ’41 učiteljice Marije Hajek

– Najprije sam počeo žardinere radit, zatim šamerle. Škrinje, stolice, zipke, tačke, makete. A kaj sam prvo s drvetom radil. Ove kuće, to sam ja šalal. Napravio sam kuću za praunuka gdje se dete igra. Htio sam da nešto ostane iza mene. Kad mene ne bude, da budu rekli, e ipak je on to napravil. Ništa drugo.maketaberkovic-13

Dosad je izradio više od 800 drvenih predmeta, od čega dvadesetak maketa kuća. Najčešće radi naslijepo, bez nacrta. Maketa Stare škole u Kučama u posjedu je njegove nećakinje, profesorice Marice Čunčić, kojoj zahvaljujemo na gostoprimstvu.maketaberkovic-25Iako je zagazio u osamdeset i treću, Berković se osjeća mladim. Očev alat, kojim još radi, stariji je od njega i nadživjet će ga. Što je sve njime učinjeno, pogledajte u galeriji.

[print_gllr id=60133]