Home Izdvojeno FOTO Projekt ‘Od lana haljina tkana’ pokazao ljepote i tradiciju Novog Čiča

FOTO Projekt ‘Od lana haljina tkana’ pokazao ljepote i tradiciju Novog Čiča

PODIJELITE

Danas je sjetvom lana u etno selu Novo Čiče započela provedba projekta KUD-a Čiče pod nazivom ‘Od lana haljina tkana’. Riječ je o projektu čiji je cilj očuvanje tradicije sijanja i prerade lana u kontekstu poticanja lokalnog poduzetništva. Danas se održao prvi javni događaj pod nazivom ‘Sejala sem lenek’ na kojem je između ostalog, prikazana proljetna sjetva.

– Započeli smo novi projekt kroz koji nam je želja očuvati kulturnu baštinu Turopolja. Od lana su se prije dobivale razne tkanine i nošnje te ostale predmete koje i danas koristimo. Nažalost, sve se manje tka na tkalačkim stanovima. Danas smo prikazali dječicu koja su spavala u posteljini od lana, nakon čega su doručkovala tradicionalni doručak te išla na polje posijati lan. – rekao nam je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a Novo Čiče

od lana haljina tkana novo čiče kud etno tradicija (9)

U projektu uz učenike Područne škole ‘Novo Čiče’ te Osnovne škole ‘Jure Kaštelan’ iz Zagreba sudjeluj i mladi članovi KUD-a ‘Čiče’.

– Tu smo da pokažemo kako su ljudi u prošlosti živjeli, radili i plesali. Mi smo pokazali kako su se djeca igrala i živjela. Plešemo igramo se i pjevamo. Puno nam je ljepše biti u KUD-u nego doma pred računalom, jako mi se sviđa ovdje. Volimo sve ove životinje i puno novog učimo. – rekli su nam Lara Blaškić i Ivan Vajda.

od lana haljina tkana novo čiče kud etno tradicija (55)

Članovi će u daljnjoj provedbi projekta koristiti resurse Etno naselja Novo Čiče – tri tkalačka stana te ostali tradicionalni pribor za sjetvu i preradu lana. Projekt se vrši u nekoliko faza.

– Projekt je zamišljen tako da na kraju dobijemo pet, šest tkanih haljina. S tim haljinama bi u sklopu Božićne priče napravili reviju tih tkanih haljina.  – dodao je Duvnjak.

od lana haljina tkana novo čiče kud etno tradicija (31)

U kasnijim fazama projekta prikazati će se proces prerade, predenja i tkanja u dvorišnom i unutarnjem prostoru Etno naselja. Pored navedenih događanja, članovi KUD-a će redovno održavati zemljište s posijanim lanom, te pratiti proces sušenja lana. Iduće što nas očekuje je branje lana u srpnju te tkanje na jesen.

od lana haljina tkana novo čiče kud etno tradicija (49)

Pridružite nam se idućeg puta, a do tada u fotogaleriji pogledajte kako je bilo danas.

Foto: Katarina Drvodelić / Kronike Velike Gorice

[print_gllr id=44661]