Home Kultura FOTO Predstava ”Božja čestica” kao dodatna nastava iz filozofije i fizike

FOTO Predstava ”Božja čestica” kao dodatna nastava iz filozofije i fizike

Ova vrlo neobična, zanimljiva, zabavna i poučna predstava približila je učenicima na drugačiji način ono što čitaju u školskim udžbenicima.

PODIJELITE

Učenici Gimnazije Velika Gorica sinoć su imali neobičan sat. U sportskoj dvorani škole bili su na premijeri predstave ”Božja čestica”. Predstava je nastala prema istoimenom knjizi fizičara i nobelovca Leona Ledermana, a izveli su ju Ana Katulić i Tvrtko Kovačević, članovi nezavisnog kazališnog kolektiva kojeg još čini redateljica predstave Romana Rožić.

– S obzirom na to da je ovo predstava edukativnog tipa s ciljem da srednjoškolcima približi prirodne znanosti, u ovom slučaju fizike i filozofije, odlučili smo organizirati premijeru u dvorani srednje škole Velika Gorica – rekla nam je redateljica Rožić te dodala kako je predstava približena mladima i kroz komične dijelove jer je upravo Lederman, koji se zalaže za popularizaciju znanosti, poznati komičar među fizičarima.

Ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, Brankica Žugaj, istaknula je da Gimnazija već duži niz godina prakticira izvanučioničnu nastavu. – Predstava je vrlo poučna sa znanstvenog i filozofskog aspekta , približava tematiku prirodoslovlja učenicima kojima je to apstraktno. Takve stvari bi se trebale više prakticirati da učenici mogu konceptualno što kvalitetnije prihvatiti sve pojave koje se dešavaju u prirodi – rekla je ravnateljica Žugaj.

Glavni akteri predstave, glumci Ana Katulić i Tvrtko Kovačević, Velikogoričanima poznati i po brojnim drugim ulogama u predstavama, i u ovoj o znanosti odlično su se snašli.

– Mi smo radili na predstavi možda malo više nego što rade profesionalna kazališta jer smo mi kazalište koje je nezavisno pa nemamo ni svojih prostora pa smo se i po tom pitanju snalazili. Ali imali smo dovoljno vremena da se pripremimo i naučimo tekst, ali ne samo to ,nego da se i mi upoznamo s teorijom. To mi učimo u srednjoj školi, ali i zaboravljamo s vremenom. Da bismo znali o čemu govorimo, trebali smo se podsjetiti kroz razne načine, upoznati ponovno fiziku, atome, standardni model atoma, zapravo smo svu teoriju trebali proći kao Ana i kao Tvrtko i onda unijeti u naše likove – ispričala nam je na Ana Katulić nakon premijere.

Ova vrlo neobična, zanimljiva, zabavna i poučna predstava približila je učenicima na drugačiji način ono što čitaju u školskim udžbenicima. Cilj je da predstava dođe u što više škola jer je zamišljena kao dodatna nastava iz fizike i filozofije. Ovakav pristup obrazovanju gdje se 45 minuta klasičnog školskog sata zamjenjuje kazališnim satom, učenici su odmah prihvatili.