Home Izdvojeno FOTO Osnovne škole uz obnove i nova ulaganja spremne za početak nastave

FOTO Osnovne škole uz obnove i nova ulaganja spremne za početak nastave

Velika Gorica ponosno nosi titulu drugog grada u Hrvatskoj po pitanju ukupnog ulaganja u obrazovanje i obrazovni sustav. Evo što sve je novo u osnovnim i područnim školama grada

PODIJELITE

Prije početka nove školske godine, gradonačelnik Krešimir Ačkar napravio je obilazak osnovnih škola u nadležnosti grada. U mnogim školama došlo je do obnavljanja po pitanju radova na školama, ali i u unaprjeđenju školskih učionica. “U obnovu objekata je uloženo oko dva milijuna kuna. Najveće investicije su u Područnoj školi u Buševcu na obnovi krova, u OŠ Nikole Hribar smo riješili pitanje stare kuhinje te hidrantne mreže gdje su bili veliki gubici vode. Uz ostale radove valja istaknuti da smo napravili učionicu na otvorenom u Osnovnoj školi Velika Mlaka, a sanirana je i dvorana u Osnovnoj školi Eugena Kumičića koja je stradala u potresu.”

Dio obnova izvršen je na inicijativu roditelja. “U Osnovnoj školi Nikole Hribara je preasvaltirano gotovo 1000 kvadrata dječjeg igrališta gdje će biti postavljeni i novi golovi zbog sigurnosti djece.“, govori Ačkar. Što se tiče Područne škole u Dubrancu koja nakon potresa nije u uporabnom stanju, uskoro se kreće u rušenje. Kako navodi gradonačelnik, ispitali su tlo, ishodili dokumentaciju, a zahvat pred njima je izgradnja nove škole.

Važno pitanje je i sigurnost učenika zbog čega će se svim učenicima omogućiti reflektirajući prsluci kako bi bili uočljiviji. Novi prsluci će ih dočekati prvi dan u klupama, kao i udžbenici koji su financirani od strane države te radne bilježnice koje je osigurao Grad.“, govori gradonačelnik Krešimir Ačkar te navodi kako će i ove godine za srednjoškolce isplaćivati jednokratne stipendije.

Grad Velika Gorica ponosno nosi titulu drugog grada u Hrvatskoj po pitanju ukupnog ulaganja u obrazovanje i obrazovni sustav.

OŠ Velika Mlaka dobila nove prozore i pametnu učionicu

Zrinka Šućur, ravnateljica OŠ Velika Mlaka govori nam kako su ove godine upisali više učenika nego prethodne godine: “Ove godine smo upisali novih 86 učenika prvog razreda kojima se jako veselimo. Ova brojka veća je nego prošle godine kada smo imali 69 prvašića. Očekujemo da će ova školska godina biti lakša zbog opuštenijih mjera pa se nadamo da će i učenicima biti ljepša.

U Osnovnoj školi Velika Mlaka provedeno je ulaganje u stolariju zbog kojih očekuju i uštede u računima, a i estetski se poboljšao izgled škole. Vrijednost radova je bila 150 tisuća kuna, a njima je obuhvaćena zbornica i sedam učionica. Iz škole se nadaju i daljnjem nastavku radova na drugim dijelovima škole: “Sve što od Grada tražimo, to i dobijemo, pa vjerujem da će tako biti i kasnije.”

Osim stolarije ulagalo se i u učionicu na otvorenom koja je učenicima najdraža lokacija za učenje. “Bila nam je iznimno korisna do sada za vrijeme korone, a bit će i dalje. Bilo je borbe tko će prvi sjesti u tu učionicu, a učenici su tamo provodili i vrijeme nakon nastave, pomagali su si, pisali domaće zadaće..“, govori Šućur i objašnjava kako se učionica na otvorenom zaista isplatila.

Važno ulaganje bilo je i u pametne stolce za jednu učionicu u kojoj će naknadno dobiti pametnu ploču i tablete, te se nadaju da će dobro funkcionirati kako bi to implementirali i u druge učionice.

U OŠ Nikole Hribara obnovljena kuhinja

Stjepan Marović, ravnatelj Osnovne škole Nikole Hribara govori nam kako su ljetne praznike iskoristili za poboljšanje škole: “Završili smo obnovu kuhinje, još neke stvari fale, ali dobro je, a uz to obnavljamo i dotrajalu hidrantnu mrežu kod koje je trebala kompletna izmjena mreže.

Sve navedeno će biti završeno do početka školske godine u koju su ove godine upisali 138 prvašića, što je nešto više nego godine prije. Što se tiče mjera, spremni su na poštivanje svih pripisanih preporuka.

Uređeni sportski tereni OŠ Jurja Habdelića

Davor Vidović, ravnatelj Osnovne škole Jurja Habdelića ispričao je kako ih je mučio prostor u okrugu škole i sportskim terenima zbog korijenja: “Podizao se asfalt i tereni, ali smo uz pomoć Grada uspjeli riješiti taj problem na terenima što je našim učenicima važno za tjelesnu nastavu. Voljeli bismo da je češće pun rekreativaca u popodnevnim satima i preko vikenda koji se ovdje mogu baviti sportovima.”

Nadaju se kako će ih i novi, uređeni teren ponukati da dođu, a s vremenom se nadaju novom iscrtavanju terena i dodavanjem novih golova. Kao i kod Osnovne škole Eugena Kvaternika s kojom dijele dio vanjskog prostora, imaju velik problem s devastacijom prostora tijekom vikenda.

U Osnovnu školu Jurja Habdelića ove je godine upisano 69 učenika u nadležnoj školi u Školskoj ulici, a u područnim školama bilježe povećanje broja upisanih. Navode kako je dugoročan trend ipak smanjivanje broja upisanih učenika te se nadaju povećanju.

OŠ Eugena Kvaternika uređena svlačionica

Među radovima u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika bilo je preuređivanje svlačionice za tjelesnu kulturu. “Tijekom ljeta napravljeni su radovi na promjenama trakta za tjelesnu kulturu, zamijenjena su stara dotrajala vrata i zaštićen je kompletan prostor. Uz to je u potpunosti preuređena svlačionica za tjelesni za djevojčice. Izmijenjena su i sva vrata na hodniku koji ide prema dvorani za tjelesni.“, govori nam Melita Delić, zamjenica ravnateljice.

Iz škole navode kako su zadovoljni radovima s obzirom na to da su teško pronašli izvođača radova, no ispoštovano je sve što su dogovorili. U Osnovnoj školi Eugena Kvaternika upisali su nova 66 učenika te im je stiglo novih 20 učenika iz drugih škola zbog preseljenja. Podsjećamo, jedna od područnih škola koja spada u OŠ Eugena Kvaternika je i PŠ Dubranec koja je stradala u potresu.

Na Područnoj školi Buševec obnovljen krov, djeca mogu sigurno do škole

Područna škola Buševec je tijekom ljetnih praznika dobila novi krov koji je podloga za nove projekte. “Ove godine smo imali sanaciju krovišta nakon 20-ak godina. Cilj je bio obnova, ali i stavljanje solarnih panela na krov kako bismo mogli uštedjeti energiju. Projekt je gotov i nadamo se da će i on zaživjeti.“, govori nam ravnatelj škole Damir Bedić.

Učenici će u Područnu školu Buševec moći ići bez straha unatoč tome da prolaze po jednoj od najprometnijih prometnica. Uz reflektirajuće prsluke koje će dobiti prvog dana nastave, osigurana je i prometnica na inicijativu Mjesnog odbora “Osigurali smo siguran odlazak djece u školu u ponedjeljak. Sanirali smo dio pločnika u duljini od oko 500 metara koji je na strani škole i vrtića, nije se moglo asfaltirati, ali je dovedeno u takvo stanje da djeca sigurno mogu hodati do škole.”, govori Ivana Belošević iz MO Buševec.

U Osnovnoj školi Vukovina je s područnim školama upisano ukupno oko 650 učenika, a ove godine imaju manji broj upisa, njih 69. “Smanjena brojka nas malo brine, ali nadamo se da će budućnost donijeti stabilniju situaciju“.