Home Izdvojeno FOTO Održan prvi humanitarni buvljak u organizaciji goričkog Crvenog križa

FOTO Održan prvi humanitarni buvljak u organizaciji goričkog Crvenog križa

PODIJELITE

Jučer je na Trgu Stjepana Radića održan prvi humanitarni buvljak u organizaciji Crvenog križa Velika Gorica. Moto ove akcije bio je “Ne kupuj, ne bacaj, recikliraj!” te su građani mogli besplatno uzeti što im je potrebno, ali i razmijeniti ili čak pokloniti stvari koje im ne trebaju.

– Ovo je prvi buvljak ovog tipa. Inače, Crveni križ Velika Gorica redovno prikuplja rabljenu odjeću i obuću i naši korisnici socijalnih programa tipa Pučka kuhinja ili Skrb za bebe kod nas u uredu se opskrbljuju i oni to znaju. Pošto smo ovo ljeto dobili jako puno lijepe robe što se vidi iz priloženog, naročito tih dječjih stvari, odlučili smo izaći među građane i pokazati im da mogu doći kod nas i uzeti – ispričala je Suzana Strunjak, ravnateljica Crvenog križa Velika Gorica.

Odaziv na akciju bio je velik te se podijelilo dosta robe. – Neki građani donijeli su još robe. Mi smo dosta robe podijelili i od građana smo dobili povratnu informaciju da im se to svidjelo. Crveni križ i ja osobno zastupamo ideju da treba reciklirati, brinuti za prirodu i zdravlje sebe pa tako i naše prirode. Ne treba bacati ako se nešto može ponovno upotrijebiti – objasnila je Strunjak.

Cilj ove akcije podijeliti je i razmijeniti robu koja je upotrebljiva i gotovo kao nova. Činjenica je da danas kupujemo velike količine odjeće i obuće koju, pogotovo djeca, brzo prerastu. Osobe koje dolaze sebi pronaći baloner za jesen ili kaput za zimu, naglasila je ravnateljica, ne moraju nužno biti slabijeg imovinskog stanja.

Aktivnosti Crvenog križa Velika Gorica ne prestaju ovim buvljakom. Početkom rujna obilježavaju Svjetski dan prve pomoći. – Ove godine na temu “Nesreće i povrede u domaćinstvu”. Ne biste vjerovali, ali više nesreća događa se u domaćinstvu nego što ljudi stradavaju na cestama. Dobro je znati prvu pomoć i kako se zaštititi u svome domu te kako si pomoći ako se nešto dogodi. Tim povodom ćemo imati neke aktivnosti na ovu temu – najavila je Strunjak.

Ovakav buvljak ponovno će se održati već krajem rujna te će svi zainteresirani Velikogoričani imati novu priliku za pokloniti odjeću i obuću koja im više nije potrebna, ali i pronaći nešto za sebe.