Home Izdvojeno FOTO Obilježno 400 godina školstva u Turopolju

FOTO Obilježno 400 godina školstva u Turopolju

Na spravišću 22. travnja 1617. godine, Plemenita opčina turopoljska donijela je zaključak prema kojemu se treba namjestiti učitelja u Velikoj Gorici. Četiri stoljeća rada obilježila je i Osnovna škola Eugena Kvaternika. Danas škola ima 700 učenika, 36 razrednih odjeljenja i 88 djelatnika. Radi se u dvije smjene, a dvije područne škole, u Lukavcu i Dubrancu imaju jednosmjensku nastavu.

PODIJELITE

Na svečanosti u Pučkom otvorenom učilištu proslavljeno je 400 godina školstva na području Velike Gorice i isto toliko rada Osnovne škole Eugena Kvaternika. Upravo je ta škola, prva suvremena škola u Velikoj Gorici. Osnovana je na inicijativu Plemenite opčine turopoljske još u 17. stoljeću. Na spravišću 22. travnja 1617. godine, Plemenita opčina turopoljska donijela je zaključak prema kojemu se treba namjestiti učitelja u Velikoj Gorici, a svaka kuća mora davati jednu četvrtinu žita za uzdržavanje učitelja koji će uz to, još dobivati i plaću. Tako je prije 400 godina osnovana Župna pučka škola, a prva osnovna škola u današnjoj zgradi škole Eugena Kvaternika, koja nosi ime od 1992. godine, radi od 1962. godine. Danas škola ima 700 učenika, 36 razrednih odjeljenja i 88 djelatnika. Radi se u dvije smjene, a dvije područne škole, u Lukavcu i Dubrancu imaju jednosmjensku nastavu. – Ponosni smo na svoj zaposlenika, na svoj kolektiv, imamo dvanaest mentora, četiri savjetnika, jednu doktoricu zannosti. Napredujemo, usavršavamo se. Mogu reći Zadovoljan i sretan učitelj, zadovoljno i sretno dijete. Imamo puno djece koja sudjeluju na natjecanjima, tu su državna natjecanja na kojima smo svake godine poput Lidrana, matematika, kemija, robotičari, mladi tehničari. Napredujemo u svakom pogledu – rekla nam je Monika Brleković, ravnateljica Osnovne škole Eugena Kvaternika. Učenici i njihovi učitelji za ovaj svečani dan pripremili su priredbu, ali i izložbu radova, starih školskih zapisa, dnevnika, pohvalnica. Na području Velike Gorice danas postoji osam osnovnih škola i niz područnih škola.

 

– Iznimno smo ponosni na 400 godina školstva u našem gradu, u Turopolju, od 1916. godine i POT-a koji je doveo prvog učitelja i postavio temelje za intelektualni napredak i obrazovanja koje mi danas uživamo slaveći ovaj jubilej, slaveći ovaj jubilej i prekrasnu tradiciju. Kada se spominjemo osnovne škole Eugena Kvaternika koja definitivno svojom infrastrukturom, svojim međuljudskim sadržajima, intelektualnim prosperitetom koji nudi stalno našim sugrađanima i sve naše ostale škole čini nas sve skupa zadovoljnima, sretnima i zato se danas nalazimo da obilježimo ovu prekrasnu obljetnicu – naglasio je Krešimir Ačkar, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.Na svečanosti je bio i Momir Karin, pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja. – Biti danas ovdje je čast jer 400 godina školstva i obrazovanja znači da je to bogatstvo jednog naroda, da se imamo čime ponositi, nismo slučajno na ovim prostorima i nismo u prolazu. 400 godina odgajati i obrazovati mlade ljude koji su uvijek bili budućnost svake države velika je odgovornost.

Za predškolski odgoj, školstvo i šport, Velika Gorica godišnje izdvaja oko sto milijuna kuna, odnosno trećinu gradskog proračuna što je stavlja na treći grad u Hrvatskoj prema tom ulaganju.

– Ono što je nama jako bitno da živimo jedno geslo koje kaže da obrazovanje nije luksuz. Ako se osvrnemo oko sebe u nekoliko godina tu je novootvorena škola u Novom Čiču, od 2013. do danas imamo dvije nove sportske dvorane, otvorena su dva nova vrtića. Svi učenici dobivaju besplatne udžbenike, radne bilježnice i udžbenike za strane jezike. Preko Goričkog kluba mladih organiziramo besplatne instrukcije tako da iz godine u godinu vidi se prosperitet i napredak kojim omogućavamo našim učenicima da u ovih 400 godina tradicije vide kada se okrenu da postoji jedan veliki napredak i visoki nivo koji želimo zadržati i priuštiti našim učenicima – istaknuo je Ačkar, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.Kao najdugovječnijem ravnatelju Osnovne škole Eugena Kvaternika, Ivanu Gazdiću, koji je školu vodio još dok je ona nosila naziv Antuna Cvetkovića, ravnateljica Brleković uručila je dar, a on se zahvalio i istaknuo da su rezultat rada generacije dječice koju su odgajali s velikom ljubavlju. A među tim učenicima bili su danas poznati sportaši i treneri Stjepan Deverić, Dejan Klafurić, Marcelo Brozović, slikar Željko Pribanić, političar Ivan Šuker, glumac Mirel Huskić te novinari Ivana Stepanić i Mislav Bago.

foto: Mario Žilec