Home Gospodarstvo FOTO Mobilno reciklažno dvorište putovat će po Turopolju i zbrinjavati opasan otpad

FOTO Mobilno reciklažno dvorište putovat će po Turopolju i zbrinjavati opasan otpad

PODIJELITE

Tvrtka Kova predstavila je vlastiti proizvod „Mobilno reciklažno dvorište“, nadogradnju sustava odvojenog prikupljanja otpada. Ono može zbrinuti i reciklirati čak i opasne tvari.

21 VRSTA OTPADA

Mobilno reciklažno dvorište je pokretna jedinica u kojem je moguće prikupljati 21 vrstu otpada. Nadogradnja je sustava odvojenog prikupljanja otpada. Služi skladištenju manjih količina iskoristivih, ali i opasne vrste iz kućanstva. Za njega nije potrebna lokacijska dozvola.

reciklažno1

aa– To je dio cjelokupnog sustava zbrinjavanja sekundarnih sirovina. Važan je zbog svoje mobilnosti. Lokaciju je moguće promijeniti u vrlo kratkom vremenu. U samo sat vremena vi možete s njim iz jednog mjesnog odbora doći u drugi i ljudima omogućiti da odvojeno prikupljaju korisne sirovine, poput papira, plastike i folije – kaže Vjekoslav Kovačić, vlasnik tvrtke Kova.

Autotim

U mobilnom reciklažnom dvorištu radi djelatnik kojem građani dovoze otpad. On ga važe te odlaže u posebne posude.

– Mobilno reciklažno dvorište energetski je neovisno. Dakle, ono se može postaviti bilo gdje, ima solarne panele i samo se opskrbljuje električnom energijom koja je potrebna za njegov rad – naglasio je stručni savjetnik za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice Marko Ružić.

reciklažno3

DALJINSKO PRAĆENJE

Tvrtka Vanado razvila je softver za daljinski nadzor i praćenje mobilnih reciklažnih dvorišta. Cilj je u realnom vremenu dobiti točne informacije o količini prikupljenog otpada.

– Primjenjuje se na dvije verzije reciklažnog dvorišta, sa čovjekom i bez njega. U verziji sustava daljinskog praćenja sa čovjekom koji zaprima otpad, vaga je ta koja je direktno spojena na softver i daje nam podatke o zaprimljenoj količini otpada, dok kod reciklažnog dvorišta bez čovjeka, imamo senzore koji komuniciraju direktno sa softverom putem servera, odnosno GPS modula – objasnio je David Bursa iz tvrtke Vanado, izdvojivši kako je sustav toliko razvijen, da može na vrijeme uočiti opasnost od požara.

– Daje nam alarme o prekoračenju temperature, kako bismo na vrijeme reagirali i spriječili izazivanje požara i ispuštanja dimnih plinova koji pritom nastaju. Vijek trajanja baterija na senzorima je 10 godina, tako da nema brige – dodaje Bursa.

reciklažno2

Grad Velika Gorica također će nabaviti mobilno reciklažno dvorište. Ono će, prije svega, poslužiti za prikupljanje opasnog otpada za naselja izvan grada.

– To je važno zbog toga jer želimo spriječiti da opasni otpad završi u kućnom smeću te da na taj način dođe na odlagalište. To je zakonska obaveza, a time će se smanjiti i sama opasnost koju donosi opasni otpad – pojasnio je Ružić.

Iz tvrtke Kova ističu kako je cijena njihovog mobilnog reciklažnog dvorišta znatno povoljnija od sličnih uvoznih proizvoda, a da s tom proizvodnjom potiču zapošljavanje.