Home Izdvojeno FOTO DVD Buševec već 120 godina štiti i unaprjeđuje svoje mjesto

FOTO DVD Buševec već 120 godina štiti i unaprjeđuje svoje mjesto

Na jučerašnjoj svečanoj sjednici prisjetili su se početaka, aktivnosti, intervencija.. DVD Buševec je od svog osnutka bio pokretač svog mjesta, a i danas su njihova snaga

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec je jučerašnjom svečanom sjednicom proslavilo 120 godina rada. Ovu veliku obljetnicu obilježili su prigodnom sjednicom uz predstavnike grada i drugih, prijateljskih vatrogasnih društava uz prisjećanje na aktivnosti, intervencije i druženja.

Od svog osnutka 1900. godine bili su glavni pokretač svoga mjesta, a i danas su njegova snaga. Društvo je to koje se u stanju uhvatiti u koštac sa svim elementarnim nepogodama i katastrofama i izaći kao pobjednik. “Po nekim zapisima postoji šansa da je društvo osnovano i ranije, no nema službene evidencije za to. Te godine je pribavljena prva vatrogasna šprica koja je bila na kolima koju su vukli konji.”, govori nam predsjednik društva Kristijan Horvačić.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Buševec je od početka djelovanja bilo vrlo aktivno, a najveće aktivnosti su se događale 1980. i 1990. godina kada je društvo izraslo u jednu elitnu kategoriju društava: “Tada smo imali operativu, takmičarske ekipe, dislokaciju, sve što društvo treba. Bili smo osnivači svih udruga u mjestu, iz nas je proizašao i nogometni klub, društvo žena. Mogu reći da je DVD stup društva u našem mjestu.” 

526 pehara s natjecanja

Upravo s tim natjecateljskim ekipama su se plasirali na državna natjecanja, a to nije prvi put. “Imamo velike uspjehe na natjecanjima i baš smo nedavno brojali, imamo 526 pehara što je stvarno respektabilan broj.”

Društvo trenutno broji 83 člana, od mlađih i starijih. “Mi smo svi dobrovoljci, a to se najviše pokazalo na zadnjem potresu, prije toga se pokazalo kada je bila poplava. Tada se može vidjeti koliko su vatrogasci važni za život svih ljudi Buševca. Mogu obećati da ćemo se truditi da društvo i dalje ide ovim tempom”. Ovu godinu društvu su obilježile intervencije nakon potresa te one nakon spaljivanja otpada, a bili su i sudionici mnogih intervencija koje su se zbile na priobalju. Sve te intervencije su s lakoćom rješavali jer je društvo dobro opremljeno navalnim vozilom, imaju jedno manje vozilo te kombi vozilo za prijevoz ljudstva.

Imaju veliku podršku mještana i Grada

Kao velik poticaj radu društva je i izgradnja novog vatrogasnog doma. “Novi dom bit će dika našeg društva, kad će biti gotov bit će na ponos svim članovima i mještanima. Uvijek se teži nečem boljem, a budućnost će pokazati što dalje. Grad nam je velika podrška u radu.”

Jedna od posebnosti društva je i to što imaju vlastitu predstavu. “Imamo režiranu predstavu o osnivanju našeg vatrogasnog društva, a sada smo u procesu izrade monografije, a nadamo se i snimiti film o društvu. Monografija je u fazi pregleda detalja i fotografija, nadam se da će uskoro zaživjeti. Predstava prikazuje skeč o dolasku prve šprice u selo, a do sada smo je prikazali dva puta.”

Jučerašnja svečana sjednica završila je večerom uzvanika te ugodnim druženjem.