Home Gospodarstvo FOTO Designer Outlet Croatia imat će 150 trgovina i zaposlit će 400...

FOTO Designer Outlet Croatia imat će 150 trgovina i zaposlit će 400 djelatnika

PODIJELITE

Danas je u Rugvici, tik uz robnu kuću IKEA, položen kamen temeljac povodom izgradnje najvećeg outlet kompleksa u Hrvatskoj – Designer Outlet Croatia. Centar će biti otvoren u proljeće sljedeće godine, a bit će poseban zbog vizualnog efekta – na jednom mjestu bit će prikazana arhitektura cijele Hrvatske.

Investicija koja će se provesti u dvije faze vrijedna je 88 milijuna eura. U prvoj fazi bit će izgrađeno 15 tisuća metara kvadratnih te će se otvoriti 90 trgovina različitih brendova, dok će se u drugoj fazi izgraditi još 10 tisuća metara kvadratnih prostora i time još 60 trgovina. Gotovo 50 posto prostora činit će modne marke, no svoje mjesto u centru naći će i proizvodi za rekreaciju i sport, obuća te proizvodi za kućanstvo.Direktor tvrtke Designer Outlet Croatia, Branko Mihajlov očekuje da će ovaj centar godišnje posjetiti i do pet milijuna kupaca. – U IKEA-u već dolazi dva milijuna kupaca, a mi očekujemo dodatna tri milijuna koja bi dolazila u Outlet, što je pet milijuna potencijalnih kupaca. Naš koncept je da turist koji se iz Poljske ili Češke vozi na more dođe ovdje i na jednom mjestu vidi arhitekturu cijele Hrvatske i što ga očekuje na moru – rekao je Mihajlov.Kamen temeljac položili su predstavnici investitora – Branko Mihajlov, direktor tvrtke Designer Outlet Croatia, Sylvie Mutschler, direktorica švicarskog Mutschler Outlet Holding AG, Stefan Vanoverbeke, direktor IKEA SEE te Thomas Reichenauer, direktor tvrtke ROS Retail Outlet Shopping koja će upravljati kompleksom i biti zadužena za zakup prostora. U polaganju kamena temeljca pridružili se i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

– Ovo je izuzetno bitan projekt. Svaka investicija pomaže razvoju gospodarstva na području na kojem se događa. Investicije u ovoj poduzetničkoj zoni, u Općini Rugvica, u zadnje vrijeme su česte i nadam se da će se tako i dalje nastaviti, a to je dokaz da je u zadnjih 15 godina ulaganje u poduzetničke zone u Zagrebačkoj županiji stvarnost koja ubire plodove – ispričao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.Posebnost ovog centra zasigurno je lokalna tržnica na kojoj će OPG-ovi iz cijele Zagrebačke županije moći prodavati svoje proizvode. Sastojat će se od 20 kućica na kojima će svoje proizvode gospodarstvenici moći prodavati cijeli dan.

– Založit ćemo se da svi naši OPG-ovi, prvenstveno iz Općine Rugvica i Zagrebačke županije završe na ovoj tržnici koju smo s investitorima uspjeli dogovoriti da se smjesti između IKEA-e i ovog Outlet Centra – poručio je Mato Čičak, načelnik Općine Rugvica i naglasio kako je brzina odrađenog posla najvažnija za investicije, a da se Rugvica u tome nekoliko puta dokazala.Ovaj centar omogućit će i nova radna mjesta te će ondje biti zaposleno 400 radnika. Na lokaciji Poslovne zone Istok, centar će od glavnog grada biti udaljen 14 kilometara, a nalazit će se na križanju mnogih puteva.

Designer Outlet Croatia posjetiteljima će osigurati i prateće sadržaje – lance brze hrane, dječje igralište te benzinsku crpku, dok će nakon druge faze gradnje biti otvoreni i hipermarket i maloprodajni park te DIY zona.Važno je naglasiti kako će Designer Outlet Croatia biti jedan od prvih maloprodajnih objekata u Hrvatskoj s međunarodnim certifikatom za zelenu gradnju BREEAM. Projekt će uključiti brojne elemente održivosti među kojima su korištenje geotermalne energije, LED rasvjeta, solarni paneli na krovu, prikupljanje kišnice i njeno ponovno korištenje za navodnjavanje i ispiranje površina te punionicu za električna vozila.

Foto: Kristina Bubnjević