Home Izdvojeno FOTO Barbara Novosel primila još jedno veliko priznanje

FOTO Barbara Novosel primila još jedno veliko priznanje

PODIJELITE

Sinoć su se u Velikoj Gorici okupili članovi Turopoljske udruge skauta “TUR” kako bi obilježili Dan osnivača skautskog pokreta, lorda Roberta Badena Powella. Bio je to povod da još jednom predstave široj zajednici vrijednosti koje ova udruga promiče, ali i da se hrabroj Barbari Novosel još jednom oda veliko priznanje za njezin nesebičan čin kojim je prošle godine dirnula cijelu Hrvatsku.

Podsjetimo, 12. rujna 2016. godine šetajući svog psa, 11-godišnja Barbara Novosel primijetila je da jedan dečko leži na cesti i bez puno razmišljanja potrčala je prema njemu i pružila mu pomoć. Uspostavilo se da je život spasila svom prijatelju Marku s kojim ide u istu školu. Ovaj herojski čin Barbari je donio priznanja među kojima su Ponos Hrvatske i Nagrada Grada Velike Gorice ”Turopoljsko srce”. Sinoć je Barbara dobila i Pohvalnicu od svojih izviđača Turopoljske udruge skauta “TUR” te medalju za hrabrost ”Izviđačko srce” od Saveza izviđača Hrvatske.Barbara nam je otkrila kako bi opet sve ponovila da se nađe u sličnoj situaciji te da su joj sva priznanja jednako draga.

– I dalje mislim da bih to napravila odmah. Inače sam sretna i jako puno mi to znači. Marko i ja ne idemo u isti razred, ali idemo zajedno u školu. Ostali smo isti, nije se ništa promijenilo. I dalje se znamo srest, popričati i do škole znamo nekad ići zajedno dok on ima informatiku ili ja i onda iz škole doma idemo uvijek zajedno. On je meni već tri-četiri puta zahvalio na sastanku i još mi se zna i dan danas zahvaliti za to – skromno nam je rekla Barbara koja sva svoja znanja i vještine naučene u Turopoljskoj udruzi skauta “TUR” uspješno pokazuje i na raznim natjecanjima.U tom trenutku ja mislim da je ona morala prelomiti u sebi ono što kod čovjeka izaziva nelagodu tako da je pokazala veliku hrabrost i nesebičnost. Primijenila je ona tehnike koje je učila godinama na logorovanjima i na patrolnim sastancima, prije svega pružanje prve pomoći. Ali osim toga ona je dobra natjecateljica, ide po izviđačkim natjecanjima tako da je vješta i u dizanju šatora i u vezanju čvorova – rekao nam je predsjednik Turopoljske udruge skauta ”TUR” Alen Konjević.

Mirela Varović, dopredsjednica Saveza izviđača Hrvatske rekla je kako je obilježavanje Dana osnivača skautskog pokreta bila prilika da i oni odaju priznanje Barbari. – Ovo je bila prilika da predstavnici Saveza izviđača Hrvatske dođu u Veliku Goricu kod odreda izviđača ”TUR”, čija je članica Barbara prošle godine nesebično pomogla svom prijatelju u nevolji i pružila mu prvu pomoć. To je vještina koju je stekla u izviđačima jer da nije tu bila, možda ne bi znala pravovremeno i pravovaljano reagirati i na taj način spasiti dječaku život. Osim što je ponos Hrvatske, isto tako je ponos izviđača – rekla je Varović.

Turopoljska udruga skauta “TUR” broji oko 80 članova i svi redom kroz učenje raznih vještina pripremaju se za stvarni život. Barbara je to potvrdila prošle jeseni.