Home Kultura FOTO Na 15. međunarodnom festivalu tradicijskih glazbala nastupili izvođači iz cijele Europe

FOTO Na 15. međunarodnom festivalu tradicijskih glazbala nastupili izvođači iz cijele Europe

PODIJELITE
Foto: Arhiva / 2015.

Jučer je u Buševcu održan jubilarni 15. međunarodni festival tradicijskih glazbala. Bila je to prilika za sve posjetitelje da uživo čuju zvukove lutnji, cimbali, švedskih gajdi, slovačkih gajdi, bubnjeva i puhačkih glazbala, ali i tamburica i violina.

– Petnaest let se trudimo da kroz ovaj festival motiviramo mlade ljude da se počnu baviti sviranjem tradicijskih glazbala. Vjerujemo da smo u tome uspjeli i da smo u ovih 15 godina nekog zainteresirali. Kada smo to počeli raditi, osnovna namjera bila nam je, budući da je bilo malo svirača gajdi u Hrvatskoj, da potaknemo to. Hvala Bogu sada ih ima već dosta i vjerujemo da je naš festival doprinio tome – rekao je Nenad Rožić, predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec i voditelj festivala.Festival je privukao izvođače iz cijele Europe. Na harmonici, klarinetu, violini, flauti, lutnji i s brojnim drugim tradicijskim instrumentima svoje znanje pokazala je ekipa s Cipra. Kako zvuče tamburice u Rumunjskoj pokazao je Dom kulture Klokotić. Zvuke švedskih gajdi prikazao je Šveđanin Jan Winter, dok su djevojke iz Slovačke svirale gajde, bubanj i razne puhačke instrumente.Nastupili su i domaći sastavi – Trio Janči iz Bjelovara, Klub dobre vibracije iz Zagreba, Ogranak seljačke sloge Buševec te sudionici seminara kao Gajdaški orkestar. Nastup je, zbog nedostataka novčanih sredstava otkazala ekipa iz Albanije. – Mislim da su svi ostali nadoknadili taj dio svojom svirkom, prije svega svojom ljubavlju prema sviranju tradicijskih glazbala i očuvanju običaja – naglasio je Rožić.– Ova manifestacija, kao i brojne kulturne manifestacije, pokazuju kako smo i grad kulture. Upravo Ogranak seljačke sloge radi sjajan posao kroz cijelu godinu i organiziraju brojna događanja i manifestacije. Ovo je jedna od tih. Drago nam je da brojne grupe dolaze iz međunarodnog plana, iz brojnih država. Tako mi prezentiramo i kulturu i običaje i našega kraja, Velike Gorice, Zagrebačke županije, ali i Hrvatske. Zauzvrat se nadam da se gosti jako dobro osjećaju kod nas i da im Hrvatska i Gorica uvijek ostanu u lijepom sjećanju i da se rado vraćaju – poručio je Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice.

Ovaj festival, kao i svaki prije, ostat će u trajnom sjećanju zahvaljujući tome što je svaki nastup sniman kamerom i tonski. Stoga će i ove godine biti izdan CD sa svim izvedenim pjesmama. – Daje se Institutu za etnologiju i folkloristiku. Materijali se predaju na radiopostaje i čuva se za arhivu i tako ostane zabilježeno, da se ni za sto godina ne zaboravi – objasnio je Rožić.OSS Buševec, organizator ovog festivala dio je CIOF-a, Svjetske udruge organizatora festivala koju je priznao i UNESCO. – Mi smo članovi hrvatske sekcije i jedni smo od rijetkih koji u Hrvatskoj organiziraju festival takvog oblika. Ušli smo u materijale koji se izdaju na svjetskom nivou i svi oni koji nas na svijetu žele naći, mogu to učiniti. Tako smo Buševec upisali na svjetsku kartu organizatora festivala što mislimo da nije mala stvar. Nadamo se sljedeće godine dobiti službeni certifikat koji se dobiva kada imate pet grupa, pet dana, pet manifestacija – zaključio je Rožić.

Ove godine je, u sklopu festivala održan i seminar za svirače tradicijskih glazbala, a vodio ga je Stjepan Večković.