Home Izdvojeno Djeca u Mraclinu učila o tradiciji: Saznali su kako ocrtavati pisanice voskom

Djeca u Mraclinu učila o tradiciji: Saznali su kako ocrtavati pisanice voskom

PODIJELITE

U sklopu stote godišnjice izgradnje mraclinske škole se u mjestu održavaju brojne radionice s djecom i mladima. Nakon čitaonica i slušanja putopisnih priča, djeca su u petak sudjelovala na radionici tradicionalnog ukrašavanja jaja voskom. Radionicu je održala gospođa Maja Ergović, kustosica Muzeja Turopolja.

Djeca su na sirovim jajima ispisivala tradicijske motive, a onda su stavljali jaja kuhati u tekstilnim bojama. Vosak se prilikom kuhanja otopio, a ostali su predivni motivi. Školarci su svoje pisanice odnijeli kući za uspomenu.

“Tradiciju naših starih i našeg Turopolja ne bismo trebali zaboraviti. Uz poznate tehnike ukrašavanja jaja lukom, ciklom i drugim biljem, tradicijsko ukrašavanje jaja voskom pomalo je zaboravljena tehnika.”, ističu iz Mraclina.

Dok su se jaja kuhala, gđa. Ergović održala je kratku prezentaciju o radu Muzeja Turopolja te o kulturnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini Turopolja o kojoj Muzej brine. Maja Ergović diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2006. godine informatologiju (smjer muzeologija) i etnologiju. Karijeru u struci započinje 2006. volontirajući u Hrvatskom školskom muzeju. Od 2006. do 2011. godine radila je u Etnografskom muzeju Zagreb na poslovima preparatora i kustosa. Od 2012. godine radi u Muzeju Turopolja na brojnim projektima

Sljedeća radionica na redu je danas kada će Ana Posavec održati radionicu digitalne kulture – oživljavanje dječjih crteža.

Foto: Josip Kos / Mraclin.hr