Home Izdvojeno BRASS FESTIVAL Odgajamo nove generacije glazbenika, ali i publike

BRASS FESTIVAL Odgajamo nove generacije glazbenika, ali i publike

PODIJELITE

Kad je 2008. na Brass festival u Veliku Goricu s kolegama s klase stigao i tada mladi student Zvonimir Marković ugodno se iznenadio, a znanje i iskustvo koje je tada dobio, kaže nam, pamtit će cijeli život.

“Bilo je dragocjeno raditi s vrsnim učiteljima i pedagozima koji ponekad vide i čuju i ono što vi ne vidite kod sebe, a ne vide možda ni vaši profesori. Neprocjenjiv događaj, ogromna motivacija za jednog učenika, ne mogu ni izračunati koliko to vrijedi”, govori nam trombonist Marković, danas profesor na glazbenoj školi u Sesvetama.

 

Na tada održanom Brassu radio je s trombonisticom svjetskog glasa, Dede Decker ili pak Jamesom Lebensom. Na Brassu su njegovi počeci na kojima je danas neizmjerno zahvalan. “Ti mladi ljudi su tada, a imaju i sada priliku da stasaju promatrajući velike umjetnike, da udišu zrak kao i njihovi idoli”, govori nam umjetnički ravnatelj Brassa, Tomislav Špoljar te navodi još mnogo primjera u kojima su, nekad studenti, početnici, danas veliki glazbenici i umjetnici, pomno promatrali i divili se svojim idolima na goričkom Brassu.

“Svi oni i danas se jave. Ako me trebate-ti sam, kazat će svaki od njih jer su zahvalni što su stasali baš ovdje, kod nas” govori Špoljar o još jednoj neprocjenjivoj vrijednosti ovog festivala limenih puhača koji će u Velikoj Gorici u svibnju doživjeti svoje 13.izdanje.

Tomislav Špoljar, umjetnički ravnatelj VG Brassa

 

Osim dobre, kvalitetne, vrhunske glazbe, Brass se isprofilirao i kao mjesto susreta, mjesto stvaranja novih kompozicija, mjesto razmjene znanja i iskustava, prenošenja tog znanja  posebno na mlade naraštaje, na studente. Velikogorički Brass zaista je u 13 godina stekao ne samo Europsku već i svjetsku slavu, pa mnogi umjetnici koji su nastupali, koncept festivalskih dana preslikali su u svoju zemlju.

“Drago nam je zbog toga. Drago nam je da smo sve više prepoznatljivi, drago nam je da odgajamo nove generacije publike, ali posebno nove generacije mladih puhača koji imaju priliku vidjeti kako sviraju vrhunski umjetnici. Nakon 13 godina rada s ponosom možemo reći da klinci koji su tada pratili početke festivala danas su renomirani glazbenici koji odgajaju mlade naraštaje i prenose im ljubav prema glazbi. To je taj magičan krug za koji  vjerujemo da će se nastaviti i u budućnost”, zaključio je Špoljar.

Ovogodišnji Brass festival je od 30.5. do 3.6, a za detaljan program kliknite OVDJE