Home Izdvojeno Berba kestena vraća se u naš kraj

Berba kestena vraća se u naš kraj

PODIJELITE

Članovi Udruge Moj Buševec počeli su s pripremama za 2. Buševsku kestenijadu. Za razliku od prošle godine kad su kestenje kupili u Hrvatskoj Kostajnici, ove godine odlučili su se za berbu domaćeg kestena iz šume pored Krušaka.

Kestenijada-4.jpg

– Želja nam je da na ovo dijelu Turopolja i Vukomeričkih gorica da oživimo tradiciju kestenijade. Kostajnica je poznata po kestenijadi i kestenima, a i naš kraj je bogat kestenom pa bi po uzoru na njih htjeli promovirati naš kesten i kestenijadu. Ove godine organizirali smo berbu našeg domaćeg kestena iz ovog kraja, kako bi ga prezentirali stanovnicima Turopolja i okupili ljude da se druže – rekao nam je predsjednik Udruge Moj Buševec Danijel Rožić.

Kestenijada-12.jpg

U Turopolju i Vukomeričkim goricama i prije je se bralo kestenje, a kako bi se tradicija jesenske berbe vratila i održala u ovom kraju, potrebno je animirati mlade.

Kestenijada-8.jpg

– Pokušali smo i ove mlade na neki način organizirati da i oni malo uđu u šumu, s obzirom na to da većina naših mlađih članova uglavnom sve svoje slobodno vrijeme provode pred računalom i ne izlaze u prirodu – objasnio nam je Branko Antonić član Udruge.

Kestenijada-6.jpg

Veliki broj članova omladinske sekcije buševske udruge odazvao se akciji prikupljanja kestenja. Tako da se može reći kako su organizatori uspjeli u svojoj namjeri.

Kestenijada-1.jpg

– Mi mladi često pomažemo našim starijim kolegama u organiziranju i provedbi akcija naše udruge. Tako smo se i sad odazvali, a sudjelovali smo i u 1. Buševskoj kestenijadi. Tu smo da im pomognemo i poberemo koji kesten, a na kraju krajeva bolje da smo ovdje nego u nekom zadimljenom kafiću – izjavio je Ivan Jukić Sunarić.

Kestenijada-11.jpg

Sve prikupljeno kestenje naći će se na meniju 2. Buševske kestenijade, a kestenoljubci će se morati strpjeti još nešto manje od dva tjedna kako bi uživali u ovim jesenskim plodovima.

[print_gllr id=31851]