Home Izdvojeno Na aktualnom satu teme o onečišćenju zraka, prirezu, braniteljima i prolazu u...

Na aktualnom satu teme o onečišćenju zraka, prirezu, braniteljima i prolazu u Plesu

Održao se aktualni sat 19. sjednice Gradskog vijeća

PODIJELITE

Na Aktualnom satu 19. sjednice Gradskog vijeća Velike Gorice postavljalo se mnogo pitanja nadležnima o problemima koji muče građane. Samo neke od tema o kojima se raspravljalo bile su onečišćenje zraka u Velikoj Gorici, odvojena sredstva za udruge branitelja, most u Čičkoj Poljani, vanjski bazeni..

Žustra rasprava o onečišćenju zraka

Najžustrija rasprava vodila se oko pitanja onečišćenja zraka vijećnika Damira Šimunića koji je tražio obrazloženje o trenutnoj kakvoći zraka u gradu, informacije o mjernoj stanici koja ne radi već neko vrijeme i ne daje aktualne informacije te činjenice da se građanima nisu dale nikakve službene informacije. Predstavio je i zabrinutost zbog toga što je grad Velika Gorica, jedina uz Slavonski brod u crvenoj zoni onečišćenja zraka. “U gradu imamo nekoliko rizičnih skupina, djece, astmatičara i kroničnih bolesnika”, napomenuo je uz primjedbu.

Informacija koju je dobio odnosila se na objašnjenje kako se u periodu grijanja i zimskih mjeseci kada je tlak niži i ima mnogo magle povećava onečišćenje, ali da nadležni rade na usvojenom Programu zaštite zraka i akcijskom planu za poboljšanje kvalitete zraka. “Sam program ima šest ciljeva te u tom programu su navedene mjere za postizanje tih ciljeva, kojih je ukupno 31. Od 31 napisanog cilja, neki zahtijevaju financijska sredstva, neki ne. Pokrenuli smo razgovore s kolegama iz Državnog hidrometeorološkog zavoda kako bismo vidjeli na koji način bismo mogli mjernu stanicu vratiti u funkciju”, izjavila je pročelnica Ureda za zaštitu okoliša Velike Gorice Gordana Mikulčić Krnjaja. Napomenula je i kako u Planu postoji 31 cilj, ali i da su planirana ulaganja u nove stanice mjerenja u 2020. godini.

Oporba je na to komentirala da žele podatke o tome kako se do sada provodi Program i plan te da je potrebna analiza kao i transparentnost podataka. Nastavno na to je pitanje imao i vijećnik Damir Slojšek, na što je odgovor gradonačelnika bio kako nema zagađenja zraka u našem gradu.

Prirez, vanjski bazeni i branitelji

Raspravljalo se i o prirezu grada koji je i ove godine ostao 12 posto, a Šimunić je usporedio situaciju s onom u Bjelovaru gdje je uz smanjivanje prireza došlo do povećanja prihoda. Odgovorio je gradonačelnik. “Svako smanjenje bi nama oduzelo oko 2,3 milijuna kuna godišnje prihoda iz proračuna pa bi to trebali uzimati iz drugih stavki proračuna. Treba odoljeti populizmu, napraviti analitiku i tek onda zaroniti u proračun i vidjeti koji su to rashodi.”, rekao je.

Iduće pitanje bilo je ono vijećnika Darka Bekića kojeg je zanimalo kada će se ostvariti i završiti projekt vanjskih bazena. Odgovor je primio od gradonačelnika koji je rekao kako se završava projektna dokumentacija i očekuje izdavanje projekta i troškovnika nakon čega slijedi natječaj za izvođenje. “Očekujemo da će početkom ljeta početi radovi kako bi se sljedeće godine i završili, bit će i vodene atrakcije.”

Postavilo se i pitanje koje se provlačilo po društvenim mrežama, a to je i pitanje Javnih poziva te davanja potpora braniteljima. Naime, u pozivu se od 900 tisuća kuna za udruge 300 tisuća kuna dodjeljuje braniteljskim udrugama, a vijećnika Bekića je zanimalo treba li im se uopće davati potpora. ” I prošle godine smo osigurali 900 tisuća i oni su dobili 300 što smatramo da je potrebno i dobro – ta populacija je sve starija, njima treba sve više prostora i sredstava za rad njihovih udruga.”, odgovorio je Barišić.

Most u Čičkoj Poljani i prolaz u Plesu

Damir Slojšek tražio je i očitovanje o tome što grad radi na tome da zadrži mlade obitelji stambenog pitanja na što je dobio odgovor kako se u Velikoj Gorici izgradilo 300 novih stanova, a u najavama ih je još 400.

Zbog situacije u Zagorju i stradalim starijih osoba u domu za umirovljenike, vijećnik Željko Stanilović pitao je što po tom pitanju radi grad. Kako je rekao gradonačelnik, u interesu im je pomoći i po pitanju te djelatnosti, no sve upućuju Zagrebačkoj županiji koja je u nadležnosti po tom pitanju.

Dotakli su se i radova u gradu, točnije projekta Aglomeracije i nacionalnog stadiona. Na pitanje kako ide projekt nacionalnog stadiona gradonačelnik je odgovorio “Dobro.”, te objasnio u kojem je stanju projekt Aglomeracije i koja područja obuhvaća.

Potegnulo se i pitanje izgradnje mosta u Čičkoj Poljani s obzirom na to da je Kučki most gotovo završen. “Konstrukciju ćemo iskoristiti za most u Čičkoj Poljani, završavamo te projekte. Most bi bio drven, dio drva će biti iz pilane Pukanić, a dio hrastova građa. U tijeku je natječaj za izgradnju nasipa kako bi se osigurala zaštita Čičke Poljane od poplave. Natječaj bio trebao biti gotov u veljači, sada moramo brinuti oko rijeke Odre.”

Kratko se raspravljalo i o zgradi Velkoma te njenom ponovnom korištenju na što je gradonačelnik objasnio kako su od nadležnih ministarstava saznali kako se ona nalazi u privatnom vlasništvu koje ima neriješene sporove te tek kada se to riješi će moći realno razmišljati o prenamjeni tog prostora.

Uz najavu obnavljanja vatrogasnih domova u 2020. godini dan je odgovor vijećnici kako će se među njima naći i vatrogasni dom u Šiljakovini. Za kraj se pričalo i o prolazu u Plesu koji je prije dvadesetak godina bio zatvoren zbog sigurnosti. Otvaranje starog prolaza bit će sutra u 11 sati.