Home Izdvojeno Žužić pod istragom USKOK-a zbog sumnje davanja mita Marini Lovrić Merzel

Žužić pod istragom USKOK-a zbog sumnje davanja mita Marini Lovrić Merzel

PODIJELITE

USKOK je na osnovi rezultata istrage te kaznene prijave PNUSKOK-a donio rješenje o provođenju i proširenju istrage protiv troje hrvatskih državljana (1963., 1958., 1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela primanja i davanja mita te pranja novca, priopćeno je na stranicama DORH-a. Riječ je o sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić Merzel(1963.), velikogoričkom poduzetniku i tajkunu Željku Žužiću (1958.) te nećaku županice Daliboru Rožankoviću (1979.), prenosi vecernji.hr.

Osnovano se sumnja da je prvookrivljenica, kao županica Sisačko-moslavačke županije, od lipnja do listopada 2011. godine, u Sisku, nakon što je Županijska skupština donijela odluku o prodaji 57,33 posto poslovnih udjela Županije u društvu Ceste Sisak, od Željka Žužića, kao stvarnog vlasnika trgovačkog društva IGM Turopolje, zainteresiranog za stjecanje navedenih udjela, zatražila je da joj isplati 100.000,00 eura mita kako bi toj tvrtki, bez obzira na druge zainteresirane kupce i mogući interes udjeličara društva s pravom prvokupa, osigurala stjecanje navedenih poslovnih udjela.

Nakon što joj je Željko Žužić predao tražen iznos od 100.000,00 eura, županica je, izmjenom dogovorenih uvjeta ugovora, osigurala zaključenje ugovora o prodaji i prijenosu poslovnih udjela tvrtki IGM Turopolje.

U namjeri prikazivanja da je novac koji je kao mito primila od Ž. Žužića stečen na zakonit način, županica je tijekom 2012. godine sa svojim nećakom, sedmookrivljenimDaliborom Rožankovićem, koji je znao da je novac stečen kaznenim djelom, dogovorila da će na njegovo ime kupiti i urediti te formalno upisati nekretninu u Zadru čija će stvarna vlasnica biti županica. Sukladno dogovoru ona je od primljenog iznosa od 100.000,00 eura za 680.074,65 kuna kupila stan u Zadru površine 85,40 četvornih metara s kućnim vrtom i dva parkirna mjesta, a preostalim iznosom platila je unutarnje uređenje stana. Formalni je vlasnik njezin nećak.

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu predložio određivanje privremene mjere zabrane otuđenja i raspolaganja navedenom nekretninom radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom.