Home Gospodarstvo Županijska uprava za ceste: U ovoj godini 21,7 milijuna kuna za asfaltiranje...

Županijska uprava za ceste: U ovoj godini 21,7 milijuna kuna za asfaltiranje 60 kilometara cesta!

Danas je asfaltirana cesta u naselju Čretu Posavskom, a u planu je i sanacija nasipa od Drneka do Suše, u duljini od 12,5 kilometara

PODIJELITE
Foto izvor: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

U asfaltiranje županijskih i lokalnih cesta Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije (ŽUC) uložit će u ovoj godini 21,7 milijuna kuna. Asfaltirano će biti oko 60 kilometara cesta.

Radovi su počeli s dolaskom ljepšega vremena, pa se tako danas asfaltirala cesta u naselju Čret Posavski u općini Orle. S tijekom radova upoznao se župan Stjepan Kožić. I ovom prigodom ukazao je na nedostatno financiranje županijskih uprava za ceste. Njihov osnovni prihod je naknada koja se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila.

– Temeljem zakona, izvorni prihodi ŽUC-a su daleko ispod onih koji su nužni za kvalitetno održavanje prometnica. Naknada koja se plaća pri registraciji motornih vozila se nije mijenjala od 2002. godine. Ne treba obrazlagati koliko su u tom razdoblju porasle cijene materijala i radova. Treba ‘popraviti’ i niz drugih stvari kako bi iznos za održavanje županijskih i lokalnih cesta bio znatno veći – kazao je župan Kožić.

U proračunu Županije za ovu godinu osigurano je pet milijuna kuna, kao pripomoć ŽUC-u za asfaltiranje prometnica. Župan je ovom prigodom zahvalio i Hrvatskim vodama koje su zajedno sa sanacijom savskoga nasipa obnovile u općini Orle i oko 7,2 kilometara cesta, koje su sastavni dio nasipa. Sanacija nasipa se nastavlja.

– Nekada se za održavanje županijskih i lokalnih cesta izdvajalo i deset lipa iz cijene litre benzina. Nakon što je takva praksa ukinuta izgubili smo značajne prihode, ali i mogućnost kvalitetnog održavanja cesta. U međuvremenu smo imali niz konferencija, razgovora i dogovora. Sadašnja Vlada ima sluha za rješavanje ovoga problema i nadam se da ćemo to u budućem vremenu riješiti – rekao je župan.

Tomislav Suton, v.d. direktora Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu otkrio je i kako je u planu sanacija nasipa od Drneka do Suše, u duljini od 12,5 kilometara.

–  U sklopu toga sanirat ćemo i oko 5,5 kilometara cesta. Investicija je prijavljena na Europskog fonda solidarnosti i otpornosti i nadam se da će radovi započeti u 2022. godini –  rekao je.

Okupljenima se obratio i Ervin Vujica, načelnik općine Općine Orle, istaknuvši važnost sanacije koja prolazi kroz Čret Posavski.

Cesta je bila u iznimno lošem stanju i njezina je sanacija bila je neophodna, ne samo zbog stanovnika koji žive u ovome naselju, nego i zbog dvije veće firme koje se njome koriste. Također, cesta vodi i do poljoprivrednoga područja – istaknuo je Ervin Vujica.

Naposljetku je Tomislav Landeka, ravnatelj ŽUC-a, rekao kako, unatoč nedostatnim sredstvima, Županijska uprava za ceste nastoji obnavljati prometnice u svakom kraju županije.