Home Gospodarstvo ŽUPANIJA Gotovo 90 milijuna kuna za dostupniju uslugu prijevoza na autobusnim linijama

ŽUPANIJA Gotovo 90 milijuna kuna za dostupniju uslugu prijevoza na autobusnim linijama

Potpisivanjem ugovora omogućit će se veći broj linija i polazaka, bolja povezanost ruralnih područja, bolja usklađenost s ostalim oblicima prijevoza, prvenstveno s međužupanijskim linijama i vlakom

PODIJELITE
Foto: Zagrebačka županija/Dražen Kopač

Gotovo 90 milijuna kuna za dostupniju uslugu prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije
Od 1. siječnja 2022. godine stanovnici Zagrebačke županije mogu računati na kvalitetniju uslugu javnog prijevoza na autobusnim linijama unutar Zagrebačke županije. S tim ciljem je, 7. prosinca, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao gotovo 90 milijuna kuna vrijedne dvogodišnje ugovore s predstavnicima 6 prijevoznika koji će na 60 definiranih linija u šest zona godišnje prelaziti gotovo 3,4 milijuna kilometara.

Odlukom Vlade RH, Zagrebačkoj županiji dodijelit će se za prijevoznike u sljedeće dvije godine 65,6 milijuna kuna, a Županija će sama za ovu svrhu osigurati gotovo 22 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Potpisivanjem ugovora omogućit će se veći broj linija i polazaka, bolja povezanost ruralnih područja, bolja usklađenost s ostalim oblicima prijevoza, prvenstveno s međužupanijskim linijama i vlakom te ujednačenija cijena karte u svakoj od šest definiranih zona.

– Sklapanjem ovih ugovora Zagrebačka županija čini korak dalje prema stvaranju kvalitetnijeg  i održivog javnog prijevoza putnika, vodeći računa o svim stanovnicima županije, a posebice onima u ruralnim područjim. Usluga javnog prijevoza boljka je mnogih županija pa tako i naše, a situacija se dodatno pogoršala s pandemijom koronavirusa radi čega su neke linije zbog nerentabilnosti prestale funkcionirati. Sklapanjem ovih ugovora, nakon pet godina od siječnja stiže javni prijevoz na Žumberak, a svi koji idu iz Zeline u Dugo Selo više neće morati dva puta presjedati već će imati direktnu liniju koja je usklađena s voznim redom vlakova – rekao je župan Kožić zahvalivši se Vladi na dodijeljenim sredstvima koje daleko premašuju mogućnosti županijskog proračuna.