Home Izdvojeno Župan Stjepan Kožić nezadovoljan centraliziranošću Hrvatske

Župan Stjepan Kožić nezadovoljan centraliziranošću Hrvatske

PODIJELITE

Izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe posjetilo je Zagrebačku županiju kako bi se uvjerilo provodi li Hrvatska preuzete obveze iz Europske povelje o lokalnoj samoupravi. Župan Stjepanom Kožić razmijenio je iskustva o problemima funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave s Oleom Haabethom, voditeljem izaslanstva. Haabeth je inače župan županije Ostfold u Norveškoj i član nadzornog odbora Kongresa.

z-vijece_eu3.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Kožić je istaknuo da je veliki dio preporuka iz Europske povelje sproveden neposrednim izborom načelnika, gradonačelnika i župana, osnivanjem Hrvatske zajednice županija i uvođenjem elementa javne rasprave prije donošenja zakona koji su bitni za funkcioniranje lokalne i regionalne samouprave.

z-vijece_eu1.jpg__648x432_q85_subsampling-2

Župan se dotaknuo i djela s kojim nije zadovoljan, ‘Nismo zadovoljni da se određenim zakonskim normama definiraju obveze županija koje nisu adekvatno pokrivene financijskim sredstvima, a posebno smo nezadovoljni što je Hrvatska izrazito centralizirana država. Za financiranje općina, gradova i županija odlazi samo deset posto fiskalnoga kolača, što nije dostatno za ukupno poslovanje i razvoj’. Požalio se i na smanjivanje decentraliziranih sredstava tijekom zadnje četiri godine za školstvo i zdravstvo, te izmjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, kojom su, od 2015. godine, smanjeni prihodi županija, općina i gradova.

Izaslanstvo će danas posjetiti Primorsko-goransku županiju, a u petak će se sastati s predsjednikom Sabora RH Željkom Reinerom, ministricom uprave Dubravkom Jurlina-Alibegović te predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva financija.