Home Izdvojeno Župan pohvalio vatrogasce i podijelio im zahvalnice

Župan pohvalio vatrogasce i podijelio im zahvalnice

PODIJELITE
foto: Zagrebačka županija

U Vrbovcu je održana svečana sjednica predsjedništva, zapovjedništva i operativnih članova interventnih postrojbi Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije na kojoj je župan Stjepan Kožić pohvalio vatrogasce.

– Vatrogasci su ponos županije, a to su iznova potvrdili na ovogodišnjim izvanrednim dislokacijama na priobalju. Zahvaljujem svima koji su se odazvali pozivu glavnoga vatrogasnog zapovjednika RH i uputili se na gašenje požara. Dali su sve od sebe i pokazali koliko su dobro organizirani, koliko vatrogasci znače i što sve mogu učiniti. No, požari na priobalju pokazali su da u vatrogasnu opremu iz općinskih, gradskih i županijskih, ali prije svega iz državnog proračuna treba ulagati značajnija sredstva – rekao je župan.

Zato će predložiti vijećnicima Skupštine Zagrebačke županije da se rebalansom proračuna za 2017. godinu, koji će se na dnevnom redu Skupštine naći krajem rujna, izdvoji dodatnih 500.000 kuna za potrebe vatrogasaca, odnosno nabavu neophodne opreme. Time bi ukupni prihodi Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije za ovu godinu prešli iznos od pet milijuna kuna. Župan je podsjetio da je posljednjih 10 godina Županija  u nabavu vatrogasne opreme uložila preko 35 milijuna kuna.

foto: Zagrebačka županija

Sa svojim zamjenikom Hrvojem Frankićem župan je uručio zahvalnice vatrogascima koji su nedavno sudjelovali u gašenju požara na priobalju – u Splitu, Divuljama, Kistanjama, Drnišu i Benkovcu. Zahvalnice je primilo šezdesetak vatrogasaca iz VZG Sveta Nedelja, VZG Velika Gorica, VZG Dugo Selo, VZG Jastrebarsko, VZG Vrbovec, VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Ivanić-Grad, VZO Kloštar Ivanić, VZO Križ i JVP Ivanić-Grad.

– Ova je godina za hrvatsko vatrogastvo vrlo teška. Požari se gase već 72 dana, što se nije dogodili zadnjih 30 godina – komentirao je Stjepan Ptiček, predsjednik VZ Zagrebačke županije rekavši da su županijski vatrogasci iznova pokazali koliko su spremni pomoći ljudima u nevolji, dapače bilo je i onih koji su, kako je rekao, bili nezadovoljni što se i njih nije uputilo na izvanredne dislokacije.

foto: Zagrebačka županija

Vatrogascima je, uz ostale, zahvalio i Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, rekavši da konačno treba ”napraviti sustav HVZ-a i dokinuti paralelno upravljanje na državnoj razini i jednostavno Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prepustiti ono za što je i osnovana, dakle koordinaciju sa svim operativnim snagama sustava Civilne zaštite, a ne da se na poseban način bavi samo vatrogastvom”.