Home Gospodarstvo Župan Plemenite opčine turopoljske: Na revitalizaciji svinja potratili smo 15-20 godina

Župan Plemenite opčine turopoljske: Na revitalizaciji svinja potratili smo 15-20 godina

PODIJELITE

S ciljem brendiranja proizvoda autohtone turopoljske svinje, Plemenita opčina turopoljska i ove je godine birala najbolju kobasicu. Od 45 prijavljenih uzoraka, a prema mišljenju stručne komisije, najukusniji je stigao s gospodarstva Marijana Hapača iz Ščitarjeva. Ivan Bedeković iz Jakuševca osvojio je drugo mjesto za najbolju kobasu, a treće Ivo Petrović iz Donje Lomnice.

– Najprije pogledate kako kobasa izgleda, iza toga ocjenjujete boju, miris, okus te opći dojam – rekla je članica komisije Zlata Filipović.

kobasijada-2015-4.jpg

Turopoljci su poznati kao tradicionalni proizvođači domaćih kobasa. Prvi čovjek plemenitaša, Mihael pl. Pavišić, ističe kako je to i očekivano jer baštinimo jednu od najstarijih europskih pasmina svinja.

– Idemo upravo prema tom cilju da kroz tradiciju dođemo do jednog prepoznatljivog brenda, jedne kobase od turopoljske svinje, koja bi imala svoj specifičan okus. To ćemo učiniti u iduće dvije do tri godine – najavio je Pavišić.

Turopoljske-svinje-1-2.jpg

Meso turopoljske svinje nije obično, jer ta je svinja poludivlja. Hrani se u prirodi, uglavnom žirom, od čega je špek čvršći i žučkaste je boje.

– Također, i kobase i šunka koje se naprave od turopoljske svinje ima drugačiji okus. To je meso tamnije i drugačijeg svojstva – kazao je Pavišić.

kobasijada-2015-3.jpg

Plemenitaši za sada broje stado od stotinjak komada. Revitalizacijom nastoje povećati broj svinja. Pavišić priznaje kako je to trebalo već odavno učiniti.

– Moramo to reći. 15 do 20 godina smo potratili. Nismo učinili ono što nam je bila sveta dužnost. Sada krećemo od jednog novog početka i nadamo se da ćemo kroz dvije do tri godine doći do broja svinja s kojima bi mogli krenuti u proizvodnju proizvoda od turopoljske svinje – zaključio je prvi čovjek plemenitaša.

[print_gllr id=22912]