Home Izdvojeno Znate li tko piše vijesti za vas?

Znate li tko piše vijesti za vas?

PODIJELITE

Povodom 5. studenoga, Europskog dana obrane novinarstva, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske želi ukazati hrvatskoj javnosti na neke od najvećih problema koji pritišću hrvatsko novinarstvo danas. -Bitno ih je istaknuti jer se njihovim ignoriranjem i nerješavanjem umnogome otežava uloga novinara u kvalitetnom informiranju javnosti kao i u razotkrivanju negativnosti i podupiranju javnog interesa. Zato u demokratskom društvu to i nije samo interes novinara, nego svekolike javnosti. –ističu u HND-u i SNH-a.

-Bez slobodnih novinara nema slobode medija, nema demokracije niti istinske borbe s korupcijom. Ovo izgleda kao fraza, ali je zapravo velika istina i zato od vlasti tražimo da stvori ambijent za uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijskim kućama, ali i na razini cijele Hrvatske. Na nacionalni kolektivni ugovor predugo se čeka, a u nekim medijskim kućama, iako neformalno, zabranjen je sindikat. –podsjećaju HND i SNH.foto radionicaTakođer napominju kako država dopušta pojedinim medijskim kućama da u redakcijama imaju i novinare bez ugovora o radu koji, kao i stalno zaposleni novinari, obavljaju za poslodavca isti posao, ali vidljivo su zakinuti za prava u odnosu na stalno zaposlene novinare. -Pri tome su zakinuti i mirovinski i zdravstveni fondovi, pa je to jedan od primjera gdje se hrvatska politika našla u čvrstom zagrljaju s kapitalom, na štetu novinara i javnosti, ali i državnog budžeta.-jasni su u Hrvatskom novinarskom društvu i Sindikatu novinara Hrvatske.komunalac2

Upozoravaju na netransparentnost vlasništva u medijskim kućama, nedostatak socijalnog dijaloga, neadekvatan pravni okvir te nerješavanje slučajeva prijetnji i napada na novinare. – Uvođenjem kaznenog djela sramoćenja u Kazneni zakon učinjen je novi pritisak na novinare i javni interes. Nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u posljednjih godinu dana, među kojima su i prijetnje smrću te dva pokušaja ubojstva. – upozorili su predsjednik HND-a, Saša Leković i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske, Anton Filić.