Home Vijesti Znanstvenici kažu da biste trebali prestati piti najkasnije do ove dobi ako...

Znanstvenici kažu da biste trebali prestati piti najkasnije do ove dobi ako želite normalno živjeti

Objavljeno je istraživanje koje pokazuje da čak i povremeno konzumiranje alkohola može nanijeti štetu zdravlju mozga

PODIJELITE

Povodom objavljivanja policijskih akcija i rezultata istih u kojima dobivamo nebrojene komentare kako su jedan, dva ili tri promila malo i da neki bez barem jednog promila ne sjedaju u auto, naišli smo na informaciju koja bi neke od vas mogla iznenaditi.

Dobro je poznato da alkohol šteti, ne samo fizičkom zdravlju, već i mentalnom te da je čest krivac prometnih nesreća, svađa, prepirki, nasilja u obitelji, financijske nestašice i slično. Zna se i kako alkohol nepovoljno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, mozga, ali i na sve druge organe posebice jetru i gušteraču.

Sada je stiglo istraživanje koje pokazuje da čak i povremeno konzumiranje alkohola može nanijeti štetu zdravlju mozga. Doktoru Richard Restak opisao je alkohol kao glavni neurotoksin koji uništava funkcije živčanog sustava što uključuje i mozak.

Liječnik predlaže da ako imate više od 60 godina da biste obavezno trebali u potpunosti izbaciti alkohol i to trajno. Postoji jasna povezanost s konzumacijom alkohola i pojavom demencije kod starijih osoba. Wernicke-Korsakoff sindrom je označen teškim gubitkom kratkoročnog pamćenja i rezultat je izravnog utjecaja alkohola na mozak.

U slučaju da imate problema s pretjeranom konzumacijom alkohola, nazovite Plavi telefon, razgovarajte s nekim i potražite pomoć. Linija pomoći Plavi telefon pruža besplatnu povjerljivu podršku svima u Hrvatskoj koji se bore sa svojim mentalnim zdravljem, uključujući depresiju, tjeskobu i samoubojstvo. Svatko ih može kontaktirati za podršku.