Home Gospodarstvo Zeleni otok u Velikoj Mlaki postao divlji deponij: “Želimo kamere i sankcije!”

Zeleni otok u Velikoj Mlaki postao divlji deponij: “Želimo kamere i sankcije!”

Velikogorički MOST jutros je održao novinarsku konfereciju s temom odlaganja otpada

PODIJELITE

Velikogorički MOST jutros je održao novinarsku konferenciju na temu divljih odlagališta otpada na području grada Velike Gorice. Povod pressice je, navodi Ivan Bekavac, činjenica da još uvijek nije zaprimio tražene odgovore na pitanja postavljena tijekom aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća po pitanju divljih odlagališta otpada. Na pressici su se dotaknuli pitanja mobilnih kamera za nadzor divljih odlagališta, problema s glomaznim građevinskim otpadom te situacije u centru Velike Mlake.

U očekivanju odgovora gradonačelnika i gradske uprave, koji je izostao u zakonskom roku, želimo javnosti aktualizirati problem odlaganja otpada na za to nepredviđena mjesta, takozvana divlja odlagališta otpada diljem grada Velike Gorice.”, govori Bekavac te dodaje kako je ta pitanja postavio 17. veljače te druga 23. veljače.

Građevinski otpad velik dio problema

Na pressici je sudjelovala i članica MOST-a, ujedno i veterinarka Kristina Čižmek koja je prikazala brojčane informacije vezane uz čišćenje miješanog komunalnog otpada s divljih deponija. “Cilj Plana gospodarenja otpadom Grada Velike Gorice između ostalog je i sanirati lokacije onečišćene otpadom i spriječiti stvaranje novih, a u Registru odlagališta otpada Agencije za zaštitu okoliša postoji dvadesetak registriranih divljih odlagališta na području našeg grada sad već godinama i nažalost i više neregistriranih. Mi u velikogoričkom Mostu, baš kao i brojni građani, nismo zadovoljni provedbom mjera zaštite okoliša od štete koju uzrokuju divlja odlagališta otpada.”, objašnjava Čizmek.

Ivan Bekavac navodi kako se divlja odlagališta otpada ne nalaze samo izvan središta grada kako većina sugrađana pretpostavlja, već i usred našeg grada. “Tako je okoliš jedinog gradskog reciklažnog dvorišta sramotno onečišćen otpadom, kao i okoliš prilazne ulice. Nedaleko njega i stara upravna zgrada Velkoma u Ulici Ivana Gorana Kovačića, adrenalinski park za vježbanje živaca okolnih stanara, kao i delikvenata svih uzrasta koji doslovno pale i žare tim dijelom grada, međutim iza zgrade u dvorištu objekta su hrpe otpada koje svakodnevno gledaju stanari okolnih kuća.”

Dodaje da nije samo taj objekt izvor zagađenja pa se prisjeća i privatnih parcela poput one na adresi Domjanićeva 13 gdje se već dugo gradi divlji otpad, a o čemu su građani više puta obavijestili nadležna tijela. Slična situacija s otpadom u centru naselja događa se i u Velikoj Mlaki.

U Velikoj Mlaki “zeleni otok” sve osim toga

Nada Finderle iz Mjesnog odbora Velika Mlaka navodi da je svjesna da velik dio problema čine nesavjesni građani, ali smatra da se i to može riješiti kvalitetnim sankcijama. Naime, u Velikoj Mlaki, u samom centru naselja postoji zeleni otok koji je postao mjesto odlaganja svog otpada, pa čak i starih automobila. Ta lokacija u neposrednoj je blizini dječjeg igrališta, između ulice Napredak i Antuna Grahovara.

Neki neodgovorni mještani na tu lokaciju, izvan kontejnera bacaju razno smeće koje tamo ne pripada, a koje onda raznose životinje i vjetar, pa tako smeće leti po dječjem igralištu i okolnim ulicama. Čak su na tu lokaciju ljudi počeli dovoziti i ostavljati neregistrirane i napuštene stare automobile, koji su tamo neki ostavljeni i više od godinu dana. Dakle, stari odbačeni automobili u centru mjesta.”, objašnjava.

Dodatni problem koji navodi u naselju je i odvoz glomaznog otpada, za koji smatra da je zadnjih nekoliko godina bio totalno neprimjereno i neprofesionalno organiziran.

Navodi kako bi se ovi problemi trebali riješiti te da nedostaje i znanje kod građana da su kazne za nepropisno odlaganje i do 100 tisuća kuna.

Navodi i kako je način komuniciranja VG Čistoće građanima kroz letke pohvalan, no smatra da bi se trebala navesti i informacija da je odlaganje otpada na reciklažnim dvorištima besplatan. Vjeruje kako bi to potaknulo građane da češće koriste namijenjena odlagališta.

Traže konkretne poteze i informacije o sankcijama

Bekavac dodaje da u ovoj priči traže konkretne poteze koji će rezultirati čistoćom i primjerenim izgledom javnog prostora. “Tražimo provjeru videozapisa nedopuštenog odlaganja otpada zabilježenih na osam lani kupljenih i postavljenih videokamera koje prate pojedine lokacije, kao i slanje rješenja o kažnjavanju nesavjesnih građana, kao i postavljanje kamera na mjestima na kojima se učestalo nedozvoljeno odlaže otpad.
Tražimo povećan angažman komunalnog redarstva, pripremu zapisnika o prekršaju te naplatu saniranja divljih odlagališta i učinjene štete od prekršitelja, a ne nastavak štetne prakse zanemarivanja interesa gradskog proračuna.”

Za kraj navodi da traže izgradnju davno najavljenog pogona za prihvat i obradu građevinskog otpada koji neodgovornim odlaganjem u okoliš nepovratno onečišćuje okoliš.