Home Izdvojeno ZBOROVANJE U Goricu stiglo 1000 izviđača iz cijele Hrvatske

ZBOROVANJE U Goricu stiglo 1000 izviđača iz cijele Hrvatske

PODIJELITE

Zborovanje izviđača danas je svečano otvoreno ispred Pučkog učilišta, a okupilo je 800 izviđača i izviđačica iz cijele zemlje koji će u dva dana upoznati Turopolje, Veliku Goricu, ali i odmjeriti snage, znanja i vještine u različitim izviđačkim i sportskim vještinama i disciplinama. Domaćin zborovanja je Udruga skauta „Tur koji su lani obilježili 30 godina rada, pa je ovo zborovanje, rekao je voditelj turopoljskih skauta Alen Konjević, odličan poklon za godišnjicu.

“Kvalitetan rad nije slučajan”

Zborovanje je svečano otvorio gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je stigao u pratnji sina i kćeri, te priznao kako bi volio da i njih ovo okupljanje oduševi, pa se možda i uključe u aktivnosti izviđača.

„Izviđači su ti koji daju dodatnu vrijednost našoj povijesti i društvu. Neprekidan i kvalitetan rad skauta „Tur“ nije slučajan. Tu je prisutna konstantna kvaliteta, pa sad već i generacijski odgoj, a naši mladi dobivaju znanja, iskustva i sposobnosti, a članstvom u ovoj udruzi postaju iskusniji, bogatiji izviđačkim, ali i životnim iskustvom“, istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je otvorio 14. zborovanje.

Inače, jučer je obilježen i 72. Dan izviđača, a izviđaštvo u Hrvatskoj ima 111 godina drugu tradiciju, podsjetila je Lidija Posavić Frketić ispred Saveza izviđača Hrvatske.

U dva dana obići će Turopolje i odmjeriti snage u skautskim disciplinama

Skauti će u dva dana obići i lokacije u Velikoj Gorici i Turopolju. “Gorica je mlad, ali najbrže rastući grad, a bogatu povijest i baštinu čuva Turopoljski kraj koji ćete istražiti i otkriti ovih dana”, zaključio je Konjević.

Odmah nakon otvorenja izviđači su opkolili grad, a šećući gradskim ulicama dobro su se zabavili. Prijatelji Dan i Matej iz Istre kažu- uvijek bude smiješno, zabavno, ali vrlo korisno. I dok se Dan izviđačima tek priključio prije godinu dana, Matej je tu već sedam godina i potvrđuje kako se u izviđačkom odredu stječu vještine za život! “Sve što se nauči može se korisno upotrijebiti, uvijek se možemo snaći u svakoj situaciji, posebno u šumi”, govori Matej, a Dan potvrđuje kako je u samo godinu dana već naučio zapaliti vatru, podići šator, zna pružiti prvu pomoć, naučio je signalizaciju, čvorove…

“Ovdje je odlično, zabavno, a može se i puno naučiti, provesti dan u prirodi. Voljela bih upoznati izviđače iz drugog odreda”, rekla nam je Lana Žugaj.