Home Izdvojeno Zbirkom poezije Natalija Bajer vraća se rodnom turopoljskom kraju

Zbirkom poezije Natalija Bajer vraća se rodnom turopoljskom kraju

Predstavljanje zbirke kajkavske poezije "Divlji ogenj" je sutra u knjižnici

PODIJELITE

Potkraj prošle godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske u Virovitici objavljena je zbirka dijalektalne poezije “Divji ogenj”. Autorica je Natalija Bajer, porijeklom iz Vukojevca, a stihovima iz ove zbirke vratila se jeziku svog zavičaja – turopoljskom dijalektu kojim je
ispisala sve pjesme koje se nalaze u knjizi. Pjesme su posvećene autoričinoj majci i baki, odraslima u Rakitovcu, a tematski su vezane uz njihov život i autoričino djetinjstvo provedeno u turopoljskom kraju.

Natalija Bajer kao autorica Velikogoričanima nije potpuno nepoznata jer su pjesme iz ove zbirke, s kojom je sudjelovala i na Književnom natječaju biblioteke Albatros Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica 2017. godine, zahvaljujući književniku Božidaru Prosenjaku već uvrštene u Ljetopis Grada Velike Gorice 2017.

Sjećanja na djetinjstvo, na nekadašnji seoski način života, lirske minijature o mjestima, ljudima i situacijama, pjesme Natalije Bajer opisuju jedan svijet kojeg više nema, ali je živ u srcima onih koji pamte. Natalija Bajer u njima progovara na momente duhovito, na momente tužno, melankolično, ali uvijek dirljivo, emotivno i prije svega iskreno.

Predstavljanje će se održati sutra, u srijedu 20. veljače u 19 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle. Knjigu će, uz autoricu Nataliju Bajer predstaviti urednica Sonja Smolec, autor osvrta Božidar Prosenjak, a pjesme će čitati književnica Slavica Sarkotić.