Home Izdvojeno Završena energetska obnova zgrade Srednjih škola kojom se očekuju velike uštede

Završena energetska obnova zgrade Srednjih škola kojom se očekuju velike uštede

Župan Zagrebačke županije danas je uz suradnike obišao u potpunosti obnovljenu zgradu Srednjih škola Velika Gorica

PODIJELITE
Foto: Katarina Drvodelić

Srednje škole Velike Gorice odnedavno se mogu pohvaliti završenim projektom energetske obnove koji je sada u potpunosti završen. Zgradu Srednjih škola je danas obišao župan Stjepan Kožić uz ravnatelja Strukovne škole Velika Gorica. Ovom energetskom obnovom škola će mnogo uštedjeti po pitanju grijanja, a smanjuje se i CO2 emisija. Kožić je izrazio zadovoljstvo izvršenim projektom te spomenuo da su u Županiji četiri škole energetski obnovljene, pa tako i Srednja škola Velika Gorica. “Nakon ove obnove trošak grijanja će biti manji za 81% te je emisija CO2 smanjena za 81% što znači da se držimo svih propisanih normi koje prije nisu postojale. S radovima nećemo ovdje stati već kreće izgradnja regionalnog centra kompetentnosti na kojem je nositelj Srednja strukovna škola.

Srednju školu Velika Gorica inače pohađa 1363 učenika u 60 razrednih odjela, a o njima brine 176 nastavnika i tehničkog i administrativnog osoblja. U školi su sada obnovljeni svi detalji od fasade pa to stolarije. “Htio bih se zahvaliti Županiji na kontinuiranom ulaganju u zgradu škole, od uređenja pomoćnih prostora, od ulaganja u regionalni centar kompetentnosti koji će biti značajan iskorak pa do energetske obnove zgrade škole. Obnovljena je kompletna fasada, stolarija, svi prozori i vrata, rekuperirao se zrak, grijanje, toplinska podstanica, dvorana.. jedan obuhvatan i opsežan zahvat.“, govori ravnatelj Srednje strukovne škole Miroslav Antolović te dodaje kako mu je žao da nemaju mogućnost iskoristiti sve pogodnosti koje sada imaju zbog trenutne korona situacije i činjenice da je većina učenika na nastavi online.

Radovi na energetskoj obnovi zgrade Srednje škole procijenjeni su na 30,8 milijuna kuna, za koje je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 49,2% ukupnih sredstava dok je preostali udio financirala Zagrebačka županija. Završavanjem ovog projekta poboljšava se infrastrukturalna kvaliteta na području obrazovanja u našem gradu. “Ponosni smo da je u kratkom periodu ova škola u potpunosti energetski obnovljena sredstvima Europske unije, uz to su još dvije osnovne škole u Gradu također obnovljene. Pokazali smo u suradnji s Županijom da stručni ljudi mogu napraviti odličan posao u podizanju razine kvalitete na području obrazovanja koje nam je svima bitno.“, zahvaljuje i vd. gradonačelnika Krešmir Ačkar.

U projektnoj fazi je i Regionalni centar kompetentnosti koji bi trebao biti gotov 2025. godine, a čiji je nositelj Srednja strukovna škola Velika Gorica. Kožić objašnjava da je financijska vrijednost novog projekta 100 milijuna kuna od čega 50 milijuna kuna dolazi iz Fonda solidarnost, 30 milijuna iz Ministarstva regionalnog razvoja, a 20 iz Proračuna Zagrebačke županije.