Home Vijesti Zagrebačka županija sufinancirat će nabavu udžbenika s 12 milijuna kuna

Zagrebačka županija sufinancirat će nabavu udžbenika s 12 milijuna kuna

Županija će financirat fiksni iznos od 470 kuna po učeniku za nabavu obveznih udžbenika, dok će gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima osigurati ostatak sredstava.

PODIJELITE
foto: Ilustracija

Učenici osnovnih škola Zagrebačke županije dobit će besplatne udžbenike za školsku godinu 2018./2019. Nabavu udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava sufinancirala je Zagrebačka županija s 12 milijuna kuna. Sporazume o sufinanciranju udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava i provođenju postupka javne nabave potpisao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić s gradonačelnicima i načelnicima te ravnateljima osnovnih škola.

Cijene udžbenika razlikuju se od razreda do razreda, a Zagrebačka županija financirat će fiksni iznos od 470 kuna po učeniku za nabavu obveznih udžbenika, dok će gradovi i općine prema potrebi i u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima osigurati ostatak sredstava do tržišne vrijednosti udžbenika te za nabavu dopunskih nastavnih sredstava za učenika sa svog područja, kažu u Županiji. Inače, trenutno na području Zagrebačke županije osnovnu školu pohađa 25.523 učenika.

– Besplatni udžbenici financijski će rasteretiti roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području – istaknuo je župan Stjepan Kožić dodavši kako samo u ovoj godini preko 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu.

Za škole kojima je osnivač Zagrebačka županija postupak javne nabave provodit će same škole, dok će za škole kojima su osnivači gradovi Samobor, Velika Gorica, Vrbovec i Zaprešić postupak javne nabave provesti Zagrebačka županija.

Pravo na korištenje udžbenika imat će redoviti učenici osnovnih škola na području Zagrebačke županije, osim učenika koji su ostvarili pravo na besplatne udžbenike temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima, učenici koji su upisani u škole izvan područja županije te učenici koji pravo na besplatne udžbenike ostvaruju po nekoj drugoj osnovi. Nakon završetka nastavne godine 2018./2019. učenici su dužni vratiti sve zadužene udžbenike školama, radi korištenja u idućim generacijama.