Home Izdvojeno Zaboravljene igre za bolji razvoj djece

Zaboravljene igre za bolji razvoj djece

PODIJELITE

U tjednu posvećenom djeci i ususret Mjesecu knjige, sinoć je u Muzeju Turopolja predstavljena knjiga “Povratak zaboravljenim igrama”. Autorica Zlatica Šandor, odgajateljica koja radi već 35 godina sa djecom, skupila je na jedno mjesto igre naših roditelja, baka i djedova.

-U dugogodišnjoj praksi vidjeli smo da djeca nisu vani u igri, da su u sjedilačkim aktivnostima, da nisu sa svojim roditeljima i sa drugom djecom pa mi se samo nametnulo da probam izvući iz njihovih roditelja, baka i djedov nešto s čime su se oni igrali. Raspitala sam se oko svojih susjeda, sestara što su radili i na koji način su se družili. Znam da je to tada bilo jako dobro.- rekla nam je Zlatica Šandor.

zaboravljene igre

Materijal se dugo prikupljao, no knjiga je nastala u svega tri mjeseca. Radi se o jednoj vrijednost koja je sačuvana od zaborava te je sada lako dostupna novim naraštajima. -Cilj mi je bio da doprinesem da djeca rastu zdravo i prirodno. Jer prirodno je da se kreću.- rekla je Šandor. Sakupila je igre i primjenila ih u vrtiću. Pokazalo se da djeca jako dobro reagiraju i da stare igre pozitvno utječu na njih.

Svaka igra u knjizi je detaljno opisana sa pravilima kojih se treba pridržavati, i popisom sredstava koja su potrebna te što se kod djece želi postići u pojedinim igrama. Uz svaku igru, naravno, nalazi se i crtež. Ilustrator je Mate Lovrić, a urednica Katja Matković Mikulčić. Želja autorice Zlatice Šandor je da se igre prakticiraju u svim vrtićima i u školama.

[print_gllr id=32374]