Home Velikogoričani na djelu Volonterski centar Kupa: “Učimo mlade o važnosti volontiranja u ruralnim sredinama”

Volonterski centar Kupa: “Učimo mlade o važnosti volontiranja u ruralnim sredinama”

Partner Volonterskom centru Kupa je i općina Kravarsko koja ima cilj educirati mlade, građane i one koji volontiraju

PODIJELITE

Lokalni volonterski centar Kupa kojem je partner i Općina Kravarsko, uspješno je priveo kraju 2020. godinu uz još jedan projekt u području volonterstva. Projekt ‘Volontiram, mijenjam zajednicu!’ omogućio im je financiranje djelatnosti Lokalnog volonterskog centra Kupa, a provodio se od kroz cijelu ovu godinu.

Cilj projekta bio je promovirati i informirati o volonterstvu te educirati mlade, građane i one koji volontiraju te OCD-ove i institucije kao organizatore volontiranja u partnerskim općinama te povećanje broja organizatora volontiranja u ruralnim sredinama.

Navedene ciljeve su ostvarili kroz:

  • informiranje i promociju volonterstva putem društvenih mreža, web stranice i newslettera
  • povećanje broja organizatora volontiranja u ruralnim sredinama
  • uključivanje većeg broja volontera (posebno mladih) u ruralnim sredinama
  • jačanje sustava tehničke podrške
  • sastanke koordinatora volontera u sklopu neformalne mreže koordinatora volontera
  • jačanje kapaciteta organizatora volontiranja kroz edukaciju o menadžmentu volontera
  • provođenje radionica za učenike i škole o volontiranju i mogućnostima uključivanja škola
  • provođenje volonterskih akcija i promociju primjera dobre prakse te umrežavanjem s dionicima u zajednici
  • jačanje kapaciteta Volonterskog centra Kupa

Uključili 32 nova volontera u bazu

Među rezultatima koje su ostvarili projektom je uključivanje novih 32 nova volontera i volonterki u bazu volontera, sklopili su 10 sporazuma o suradnji i razumijevanju s potencijalnim partnerima, održali su radionice o volonterstvu, odgoju za volontiranje i mogućnostima volontiranja s učenicima u osnovnim školama i proveli upitnik o stavovima o volontiranju te dvije edukacije na temu Menadžmenta volontera i tri na temu Potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem.

Kroz projekt smo također održali tri sastanka za koordinatore volontera, prijavili 31 volontersku akciju na području LAG Vallis Colapisa te izdali tri Potvrde o kompetencijama stečenim volontiranjem. Kroz projekt ‘Volontiram, mijenjam zajednicu!’ pružili smo podršku više od 300 korisnika u području volontiranja, a 13 organizacija uz našu je podršku podnijelo izvješće o volontiranju. Sudjelovali smo na edukaciji ‘Specijalist za društvene mreže’ i ‘Izrada online tečaja pomoću platforme Thinkific’, u naš rad smo aktivno uključili tri volonterke te smo redizajnirali našu web stranicu što je uvelike ojačalo rad i djelovanje Volonterskog centra Kupa.”, govore nam iz Volonterskog centra.

Ovim aktivnostima im se omogućilo da pruže informacije o volontiranju svima zainteresiranima. “Ponosni smo što su naši korisnici dobili priliku iskusiti volontiranje u jednoj situaciji koja nam je svima nova i nepoznata, a neki učenici su pak volontiranje iskusili po prvi put u životu. Time smo povećali vidljivost volonterskih prilika, ponuda i korisnih informacija i umrežili organizacije koje se bave volontiranjem na području LAG Vallis Colapisa.”, govore te dodaju da ovakvu dobru praksu planiraju nastaviti i u 2021. godini kroz nove projekte u području volonterstva.

Za uspješno provođenje projekta zahvaljuju partnerima: općini Kravarsko, općini Krašić, općini Pisarovina i općini Žakanje, te Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike za potporu u iznosu od 90.000,00 kuna.