Home Vijesti Voda u Gudcima i Bukovcu Svetojanskom nije za piće

Voda u Gudcima i Bukovcu Svetojanskom nije za piće

PODIJELITE

Sukladno odredbi članka 26. Zakona o vodi za ljudsku potrošnju („Narodne novine“ broj 56/13, 64/15, 104/17, 115/18 i 16/20) obavještavaju se mještani naselja:

  • Gudci koji koriste lokalni vodovod Gudci Ledišćak da voda iz istog nije ispravna za korištenje
  • Bukovac Svetojanski koji koriste lokalni vodovod Bukovac Svetojanski da voda iz istog nije ispravna za korištenje

Dana 25. rujna 2023. u svrhu monitoringa vode za ljudsku potrošnju uzet je uzorak vode iz lokalnog vodovoda  Gudci Ledišćak u naselju Gudci, a dana 28. rujna 2023. godine u svrhu monitorniga vode za ljudsku potrošnju uzet je uzorak vode iz lokalnog vodovoda Bukovac Svetojnski u naselju Bukovac Svetojanski.

Temeljem Zakona o vodi za ljudsku potrošnju uzorak prema ispitivanim parametrima zbog bakteriološkog onečišćenja NIJE SUKLADAN Pravilniku o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnosti javne vodoopskrbe („Narodne novine“ broj 125/17 i 39/20).

Korištenje takve vode za piće, pripremu jela, za osobnu higijenu predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Preporuka je prokuhavanje vode namijenjene piću kroz najmanje 3 minute i čuvanje takve vode na hladnome, u čistim i dezinficiranim posudama, objavila je Zagrebačka županija.