Home Vijesti Vlakovi će kroz Veliku Goricu juriti 140 km na sat

Vlakovi će kroz Veliku Goricu juriti 140 km na sat

PODIJELITE

DVOSTRUKO BRŽE

Zbog novog signalno-sigurnosnog uređaja te stavljanja u funkciju dionice Borongaj – Dugo Selo, Velika Gorica – Turopolje i Glavni kolodvor – Klara, koje su u remontu, vlakovi će sa sadašnjih 70 kilometara na sat ubrzati na 140 kilometara na sat, a time bi se trebalo eliminirati i kašnjenje prigradskih vlakova, kažu iz HŽ Infrastrukture, a prenosi večernji.hr

prugaZA 12,6 MILIJUNA EURA I GRIJAČI TRAČNICA

Projekt zamjene signalno-sigurnosnog uređaja vrijednog 12,6 milijuna eura financiran je nepovratnim sredstvima iz IPA fonda Europske unije, a započeo je 2010. godine. Sustav se morao mijenjati jer su se donedavno koristili onim iz 1940. Novi je sustav potpuno kompjutoriziran, a najviše se rad olakšao prometnicima, koji su sav promet regulirali ručno. Sada sustav sam izračunava rutu vlaka ovisno o početnoj i krajnjoj točki, a s pomoću meteorološke stanice, ako je potrebno, automatski će se uključivati i grijači tračnica.

NOVI VOZNI RED

U tijeku je priprema novog voznog reda Hrvatskih željeznica 2013./2014. godine koji bi se trebao početi primjenjivati sredinom prosinca, a na njega će, prvi put otkako HŽ postoji, bitno utjecati povećanje brzine vlakova.

–  Putnici će konačno moći uživati u blagodati novog sustava  –  kažu iz HŽ Infrastrukture.