Home Gospodarstvo Vlada RH: Uspostavlja se nacionalni sustav za izdavanje digitalnih Covid potvrda!

Vlada RH: Uspostavlja se nacionalni sustav za izdavanje digitalnih Covid potvrda!

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe...

PODIJELITE
Foto: Ilustracija/Unsplash

Vlada RH jučer je održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o uspostavi nacionalnog sustava za izdavanje EU digitalne COVID potvrde, izvijestili su na službenoj stranici.

Na sjednici održanoj 8. travnja 2021. osnovali su Radnu skupinu za izradu tehničkog rješenja prekogranično interoperabilnih digitalnih zelenih potvrda s ciljem izrade nacionalnog sustava digitalnih zelenih potvrda. Hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne COVID potvrde spreman je za početak rada od 1. lipnja 2021. te je formalno provedena procedura integracije s EU pristupnikom čime je osigurana njihova prekogranična interoperabilnost.

Covid-putovnice koristit će se u različite svrhe

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, ova potvrda moći će se koristiti i u druge svrhe sukladno odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koje se donose sukladno Zakonu za zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Vlada je objavila da će AKD putem web stranice, koja je još uvijek javno dostupna, učiniti građanima dostupnim sve potrebne informacije, upute i podatke o izdavanju i svrsi EU digitalnih COVID potvrda, pa dodaje da će tu web stranicu i redovito ažurirati.

EU digitalna COVID potvrda će se koristiti sukladno Općoj uredbi o zaštiti podataka i isključivo samo za preuzimanje i obradu podataka koji su sadržani u potvrdi, zaključuje se u priopćenju Vlade.