Home Izdvojeno Više od 1500 mladih inovatora dolazi u Veliku Goricu: Sudjelovat će na...

Više od 1500 mladih inovatora dolazi u Veliku Goricu: Sudjelovat će na natjecanju u izradi bolida jednosjeda

PODIJELITE
Foto: Kat D / Kronike Velike Gorice

Velika Gorica će ove godine biti domaćin najprestižnijem studentskom natjecanju Formula Student. Više od 1500 mladih inovatora iz cijelog svijeta će u periodu od 21. do 26. kolovoza doći na poligon Mičevec kako bi pokazali svoja postignuća u izradi bolida jednosjeda nalik na F1. Na najprestižnijem službenom natjecanju ove vrste u svijetu natjecat će se više od 50 timova iz više od 20 zemalja među kojima su i oni iz Hrvatske.

“Natječu se mladi timovi pokazujući svoje znanje i inovativnost. Postoji velik interes za ovo o ovakva natjecanja i poprimili smo globalni značaj. Ovo je postalo najveće STEM natjecanje na ovom području. Naša želja je da promoviramo STEM, inovativnost i tehnologiju i pokažemo što se može postići trudom i radom.”, istaknuo je na današnjem predstavljanju Tibor Kezelj, predsjednik udruge Formula student Alpe Adria i organizator te poziva posjetitelje u Mičevec.

Matija Momčilović, potpredsjednik udruge FSAA i organizator, objasnio je kako u ovom natjecanju sudjeluje preko 700 sveučilišta koji prijavljuju svoj tim. “Timovi izrađuju bolide s kojima se natječu na jednom od 15 natjecanja. Formula student pravilnik obuhvaća široku lepezu strojarskih pravaca, a studenti koji izrađuju formule ne samo da su u korak s industrijom nego i razvijanju koncepte koje ćemo mi u svojim automobilima voziti za pet do 10 godina. Imat ćete priliku vidjeti inženjere koji izrađuju bolide za utrke izdržljivosti i one koji dizajniranju bolide za svjetska prvenstva.“, poziva Momčilović.

Na ovom natjecanju se u statičkom dijelu studenti fokusiraju na dokumentaciju, financijski i poslovni plan te obranu svojih inženjerskih rješenja i odluka, a u dinamičkom dijelu vozač prima volan u ruke i bori se na stazi kroz nekoliko disciplina kako bi pridobio što bolje vrijeme za svoj tim.

Ovu manifestaciju pozdravila je i Lana Krunić Lukinić, pročelnica za školstvo te istaknula kako vjeruje da će ovo natjecanje imati pozitivan učinak učenike, srednjoškolce i studente u našem gradu. Nada se i da će što veći broj mladih doći i sudjelovati. Ovo je samo jedan od velikih projekata i manifestacija koja se događa u našem gradu.

“Brojni su nacionalni projekti već bili u našem gradu, a ovo natjecanje Formula student može biti velika motivacija za sve naše mlade srednjoškolce i studente koje će pokazati kako se inteligencijom i dobrim primjerima može postići rezultat. To što ovo natjecanje dolazi u naš grad je rezultat odlične suradnje, neka Velika Gorica postane dom vaših projekata”, izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar i pozvao goste da se udomaće u našem gradu. Istaknuo je i da će nastaviti s ciljem da naš grad ugosti sva velika i bitna natjecanja i manifestacije.

Projekt podupire vrh svjetske autoindustrije među kojima su Rimac Technology, Bugatti Rimac i AVL, a suci dolaze iz svijeta Formule 1, te kompanija kao što su Aston Martin, Porsche Engineering, Mercedes AMG Formula E, McLaren Racing, Ferrari i mnogi drugi.

Ovakav događaj stavlja naš grad i županiju na kartu lokacija koje vrijedi posjetiti. Maja Toth, direktorica TZ Velike Gorice govori kako su kao Turistička zajednica posebno ponosni da će u našem gradu boraviti 1500 studenata. “Nadam se da će ovaj događaj ostati u našem gradu i nakon prve godine te da ćemo i dalje imati goste koji se bave ovakvim važnim tehnološkim projektima”.

Velika je ovo stvar i za Zagrebačku županiju.”Zahvaljujem svima što ste omogućili da se Zagrebačka županija i Velika Gorica stavi na turističku kartu Hrvatske i svijeta. Ključno nam je da stavljamo fokus na ovakve aktivnosti, a to je potrebno da bi županija ostala održiva i da bi se razvijala.”, istaknula je Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije.

Ovaj događaj Hrvatsku i Veliku Goricu stavlja na mapu zemalja domaćina nekih od najprestižnijih svjetskih spektakala kad je autoindustrija u pitanju. Također, hrvatski će mladi inovatori pokazati da su itekako u korak s kolegama iz cijelog svijeta. U cilju promicanja i promocije STEM područja, studentskog aktivizma te poslovnog umrežavanja, projekt je direktno podržan od Sveučilišta u Zagrebu, Rijeci, Sveučilišta Sjever i Maribor.