Home FRIK IZ KVARTA FRIK IZ KVARTA Virtualna izložba vrckavih kolaža Marka Nujića

FRIK IZ KVARTA Virtualna izložba vrckavih kolaža Marka Nujića

Bacite oko i još pokoje čulo na razigrane kolaže našeg sugrađanina Marka Nujića, grafičkog i likovnog umjetnika

PODIJELITE

Marka Nujića poznajem dugo, tako dugo da se već maglovito sjećam onih vremena kad smo, još kratkonogi, skupa bježali pred isto tako, u odnosu na ostatak svog trupa, kratkonogim turopoljskim T- rexom. Ne samo da smo se bojali njegovih divovskih sjekutića već, brate, smrdjelo mu iz usta da to nije bilo za ‘zdržat. E i tako bi onda, ujedinjeni iskustvom tih epskih bježanija, skriveni u kakvoj špilji koja je nudila hmeljni nektar, a imala ulaz premali za predatorskog glavonju, pobratimljeni pili i razglabali do dugo u noć o životu, djevojkama, muzici, kvalitetnom štivu, seksualnom životu vjeverica i drugih slatkih glodavaca, omiljenim doskočicama dokonih gljivara i inim drugim temama od multinacionalnog značaja.

Kako to već biva, što duže nekog poznaš počnu se pred tobom otkrivati njegovi novi i novi slojevi. A ovi Nujićevi su uvijek bili prilično zanimljivi i inovativni jer, skroman i samozatajan kakav jest, nikad kad bi se družili, nije u razgovor volio nametati svoje neosporne grafičko-likovnjačke talente, već bi radije nasmijavao mene i sve prisutne svojim bistrim i šašavim smislom za humor, kao i za štošta drugo što mladi ljube.

Marko Nujić

No, lik je jedno, a djelo nešto sasvim drugo – osim grafita na kojima je godinama radio i bio jedno od priznatijih imena u tom fahu, ono na čemu opušteno i u svoje vrijeme – kakav je i inače njegov modus vivendi – radi već par godina, po mom skromnom sudu zaslužuje znatno veću medijsku pozornost od ove moje kolumne. Na pitanje o korištenoj tehnici rekao je:

Tehnika koju pretežno koristim je kolaž od papira iz časopisa na podlozi od prerađenog drva ili kartona. Spomenuto ponekad kombiniram s akrilom, kolor-sprejem, markerom, a jednom sam koristio i pepeo. Pokoja slika je nastala i digitalno, nazovimo to digitalnim kolažem. Dakle, umjesto papira dig. formati, umjesto skalpela i škara photoshop ili illustrator.

Za one koji nakon viđenog žele saznati i vidjeti više od Marka neka kliknu na ovaj link (klikni na Accept pri dnu stranice)

A sad – prošećimo oči po ovoj vrckavoj i nadahnutoj virtualnoj izložbi kolaža Marka Nujića