Home Izdvojeno VIDEO U Turopolju raste razno ljekovito bilje, fitoaromaterapeutkinja Monika nam je ispričala...

VIDEO U Turopolju raste razno ljekovito bilje, fitoaromaterapeutkinja Monika nam je ispričala malo više o tome

U šetnji s Monikom Antolović otkrili smo koje biljke sve možemo brati, kako raspoznati otrovne od ljekovitih, a onda i od onih ljekovitih njih napraviti ukusnu pitu gužvaru

PODIJELITE

Monika Antolović iz Velike Gorice voli biljke i, kako nam govori – živi biljke. Bavi se fitoaromaterapijom, granom medicine koja se bavi liječenjem biljem. Srećom, u Turopolju postoje brojne ljekovite biljke koje mogu poslužiti za poboljšavanje zdravlja, ali i u kuhinji.

U šetnji s Monikom otkrili smo kako raspoznati sijemuž, ukusni medvjeđi luk, ali i koje sve biljke možemo brati na našim livadama i poljima. Prisjeća se kako su naše bake vjerojatno brale stolisnik, glog, plod, listić za čaj, šipak, kantarion, a čak i ljubičice koje se mogu ušećeriti i biti dekoracija na tortama.

Za branje biljaka ipak preporučuje da idemo s nekim tko zaista za raspoznati ljekovitu od otrovne biljke te da poznavanje materije s interneta vjerojatno neće biti dovoljno. S ovim stvarima uvijek treba biti siguran.

Podsjetila nas je i zašto se toliko preporučaju prirodni proizvodi naspram sintetskih, pa nam tako govori da prirodnu molekulu organizam bolje prihvaća. No, to bilje najbolje djeluje na organizam u tinkturama i uljima, a upravo takve certificirane proizvode možete pronaći u njenoj trgovini Aromatica u centru grada.

Za kraj druženja pripremila nam je i pitu gužvaru od srijemuža. Koje sve ljekovite biljke imamo u Turopolju, kako ih prepoznati, a i kako ih iskoristiti u kuhinji – saznajte u videu u nastavku.