Home Izdvojeno FOTO Stjepan Kos: Staklarstvo – umjetnost ili zanat?

FOTO Stjepan Kos: Staklarstvo – umjetnost ili zanat?

PODIJELITE

Stjepan Kos velikogorički je umjetnik, a njegov materijal – staklo. Hladan i bezličan građevinski materijal Kos pretvara u reljefe, dekorativne predmete, skulpture i slike. Priča ovog 65-godišnjeg umjetnika počinje 1963. godine kada kreće izučiti zanat staklarstva, a tada se javlja i ljubav prema tom materijalu.

– Staklarsku struku nisam zavolio prvi, nego drugi dan. Prvi dan sam se porezao na staklo i imao sam osjećaj da, ako ću se svaki dan tako porezati, jako ću brzo potrošiti svu krv – kaže Stjepan Kos.

staklena_galanterija_Stjepan_Kos-35.jpgZa sebe kaže kako nije umjetnik već zanatlija, a oduševljava ga spajati različite komade stakla na temperaturama od oko 800 stupnjeva celzijusa, bojati ih i pretvarati u reljefe raznih motiva.

– Ja stvarno to radim ne samo iz ljubavi i hobija, ja ustvari jedino kaj volim, volim taj materijal, to staklo, ja sam s tim srastao, ja s tim živim – objasnio je Kos.

SVI SU RADOVI UNIKATNI 

Kreativni i proizvodni dio stvaranja njegovih djela zahtijeva tehniku i nadahnuće, a Kos ovo drugo često nalazi u glazbi, morskim motivima i simbolu križa.

– S obzirom da cijeli život čovjeka prati neki križ, uz ostalo i mene prate neki križevi, čini me sretnim, zadovoljnim kad ih počinjem raditi, a pogotovo sam sretan kad otvorim peć i kad ih vidim kako su krasno ispali. I taj križ je unikatan, neponovljiv je. Ja osobno koji sam ga napravio nisam u stanju točno takvoga više napraviti. Može biti jako sličan, ali isti nikada više – rekao je Kos.staklena_galanterija_Stjepan_Kos-37.jpg

 

Neke radove Kos posebno voli, poput onoga na kojem se nalaze note iz pjesme „Pjevala je ptica kos“, ali bilo je i onih kojima nije bio zadovoljan.

– Imao sam i takvih radova, kojima nisam bio zadovoljan. Čak ako bi htio do kraja iskren biti ja nisam skoro ni sa jednim radom svojim zadovoljan. Ja stalno težim da bi moglo još ljepše biti, bolje, drugačije. No, kad ga napraviš više ga ne možeš primijeniti – ispričao je.

IZLOŽBE U VELIKOJ GORICI

Kos će se uskoro iskušati i u novoj tehnici obrade stakla, a radi se o lijevanju, a otkrio je i gdje će uskoro svi moći vidjeti njegove veće skulpture.staklena_galanterija_Stjepan_Kos-47.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

– U tajnosti pripremam jednu vanjsku izložbu i već imam oko 50 radova odvezenih na taj teren. Bit će pod vedrim nebom i bit će trajna izložba koja će trajati najvjerojatnije do kraja mog života, a poslije dok traje, nije više važno – priznao je Stjepan Kos.

Osim ove izložbe, Kosovi radovi biti će predstavljeni i u sklopu Velikogoričkog Brass Festivala. Staklene slike, skulpture i galanterija tako će od 23. do 28. svibnja krasiti i Pučko otvoreno učilište u Velikoj Gorici.

foto: Kronike Velike Gorice, MediaM video produkcija ( Hrvoje Mareković, Mario Žilec )

[print_gllr id=13382]