Home Izdvojeno VIDEO Jeste li počeli raditi uskršnje pisanice? Snimli smo kako ih ukrasiti...

VIDEO Jeste li počeli raditi uskršnje pisanice? Snimli smo kako ih ukrasiti na tradicionalan način

PODIJELITE

Uskrs je pred vratima, a u domovima teku pripreme za blagdanski stol. Izrada i ukrašavanje pisanica jedna je od najvećih radosti Uskrsa, i to za sve uzraste.

Postoje različiti načini uređivanja pisanica – tradicionalni s olupinama luka ili s kupljenim bojama. Tradicionalni se mogu raditi uz pomoć voska ili lišća kako bi se dobili zanimljivi uzorci. Ako još niste počeli uređivati svoje pisanice, snimili smo video uz upute kako ih urediti na stari način – uz pomoć voska i luka.

Potrebni sastojci: jaja, olupine crvenog luka, vosak i svijeća, pisalo (drveni štapić s metalnom cjevčicom), voda i ulje.

Postupak je ovakav. Očistite jaja te olovkom nacrtate uzorak po volji. Malo ugrijati vosak da omekani pa ga ugurati u pisalo. Potrebno je ugrijati i metalni vrh pisala kako bi vosak krenuo kroz njega. Pisalo se prisloni lagano na jaje i počne pratit uzorak.

Kada završite s uređivanjem, pripremite posudu u koju ćete staviti vodu i olupine crvenog luka. Količinu birajte na temelju toga koliko jaja imate. Stavite posudu s vodom i lukom na vatru dok ne zavrije. (oko 20-25 minuta) Kada voda zavrije polako ubacite jaja i ugurajte ih u posudu da ne vire van. Kuhate jaja dok potpuno ne poprime boju luka i dok se ne skuhaju do kraja (10ak minuta).

Nakon što ste skuhali jaja, poželjno je da ih lagano premažete uljem kako bi duže zadržala boju ali i kako bi ljepše izgledala. To je sve, imate gotove tradicionalne uskrsne pisanice.

Pozivamo i vas da nam pokažete svoju kreativnu stranu i kako ukrašavate pisanice. Koristite li stare tehnike ili nove?

Budite i vi dio Uskršnje dobre volje i pošaljite nam fotografije svojih pisanica koje ćemo objavljivati u Uskršnjem albumu na Facebooku. Fotografije možete poslati na mail kronikevg@kronikevg.com il na Facebook profil portala.