Home Izdvojeno VESLOM PREKO ATLANTIKA Branitelji iz Gorice krenuli na jedinstveni put: u čamcu...

VESLOM PREKO ATLANTIKA Branitelji iz Gorice krenuli na jedinstveni put: u čamcu na vesla preko Atlantika

PODIJELITE

Martin Cruickshank i Werner Ilić, branitelji, umirovljeni časnici Domovinskoga rata danas su iz Gorice krenuli na tri mjeseca i 6,500 kilometara dugo prekoatlantsko putovanje. Dvojac će u čamcu na vesla, bez pomoći posade, pokušati preploviti Atlantik, što je do sad uspjelo 31 posadi, no 9 ih se nije vratilo.

“Atlantik je strašno mjesto, ali spremni smo”

„Na putu očekujem i pozitivno i negativno, ali na sve smo se pripremili. Tu je najvažnija smirena glava, sabrana, bez panike, svaku oluju ćemo prebroditi i hrabro nastaviti prema cilju. Sve za Hrvatsku, Hrvatska iznad svega“, poručio je Werner Ilić koji se s kolegom Martinom pripremao godinu dana; psihofizički i duhovno kako bi danas bili spremni.

„Kao vojnici mi se na ovo pripremama od rođenja, jer biti vojnik, to je poziv“, dodaje Werner.„Uzbuđen sam zbog avanture koja je pred nama, ali dio mene je i u strahu jer znam što je pred nama, Atlantik je strašno mjesto i ako nisi spreman- svašta je moguće. Ali mi smo spremni“, dodaje Martin.

Za pomoć izgradnji Centra na Banovini

Na put, simbolično, kreću upravo danas, na 30. obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, čime žele odati počast domovini i svojim sunarodnjacima, ali i osvijestiti svjetsku i hrvatsku javnost o potrebi očuvanja i zaštite oceana i mora. Njihov veliki opasni pothvat ima i još jedan plemeniti cilj, putovanje preko Atlantskog oceana pomoći će prikupljanju financijskih sredstava za potresom pogođenu i razorenu Banovinu. Humanitarna akcija „Jedan metar, jedna kuna“ dio je priče Atlantic Banovina, a prikupljena sredstva idu za Centar na Banovini koji će nositi naziv „Veteransko veslo“ jer će ga izgraditi naši hrabri veslači. Na webu projekta koji će biti objavljen uskoro bit će i broj žiro računa na koji će građani moći uplatiti, a pomoć i podršku očekuju od svakog, dodaje voditelj projekta Dražen Hrženjak.

„Mi smo otvoreni, može nam se javiti bilo tko i ponuditi lokaciju, novac, opremu… Želimo sagraditi Centar, a gdje će to biti je otvoreno. Imate ćemo i telefon za pozive, bit će i aukcije, želimo uključiti što više ljudi“, govori Hrženjak.

Sami u čamcu, bez pratnje, s dovoljno vode i hrane

Naši veslači točno u podne iz Velike Gorice krenuli su prema Sloveniji, Italiji i Francuskoj. Noćas su u Italiji, sutra u Francuskoj, a onda stižu u Španjolsku te 22.1. kreću za Kanarske otoke. Iz Las Palmasa kreću prema mjestu Porto de Mogan otkud će otploviti, prema planiranom rasporedu, 30.siječnja. „Dug je to put, no nadamo se da će se završiti sretno i uz božji blagoslov na Martiniku. Procjenjujemo da će veslati između 75 i 100 dana, ovisno kakve će biti struje“, poručio je Hrženjak. Inače dvojac na ovo putovanje odlazi bez pratnje, samo u čamcu na vesla, dugom 7,5 metara. Unutra je otprilike 150 kilograma dehidrirane hrane kao i dva uređaja koji pretvaraju morsku vodu u pitku, ali i 250 litara pitke vode. „Ako se bilo što dogodi, tu je GPS lokator, satelitski telefon..Sve što je moguće tehnološki da bi se spasili životi je u ovom čamcu. Oni su svjesni kuda idu i mentalno su spremni“, zaključuje Hrženjak.

Ačkar: Želim vam mirno more i da se sretno vratite!

Podršku im pruža i Ministarstvo branitelja, pa im je sretan put poželio i državni tajnik u Ministarstvu Darko Nekić, a mirno more zaželio im je i gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, uz želju da se živi i zdrave vrate, te da ih nakon tri mjeseca možemo dočekati, ponovo u Velikoj Gorici. Grad Velika Gorica braniteljima je osigurao poklone uoči plovidbe, a darivao ih je i Hrvatski nogometni savez na čelu s predsjednikom Marijanom Kustićem.

Podršku veslačima dao je Turopoljski banderij kao i prijatelji i kolege iz Udruge biciklista Potepuh.