Home Izdvojeno Veselje i druženje u Centru za odgoj i obrazovanje

Veselje i druženje u Centru za odgoj i obrazovanje

PODIJELITE

Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, odnosno njegova dislocirana jedinica u Kolodvorskoj, otvorila je svoja vrata prijateljima, suradnicima i građanima. Pa iako su na ovoj lokaciji već 14 godina, njihovi programi i aktivnosti slabo su poznati široj javnosti.

– To nam je bio povod da pozovemo ljude, naše stručne suradnike, prijatelje i susjede da dođu, da se prošeću kroz naše prostore, da vide što sve mi radimo, da nas malo upoznaju i da budu oni koji će nam redovno dolaziti – objasnila je Marina Robotić, voditeljica dislocirane jedinice Kolodvorska Centra za odgoj i obrazovanje.

KADROVI-Centar-za-odgoj-i-obrazovanje---Kolodvorska_1Na Danu otvorenih vrata predstavili su se kazališnim predstavama, scenskim igrama, plesom i pjesmom, a suradnici iz Centra za odgoj i obrazovanje Lug poklonili su im kazališnu predstavu “Gruntovčani”.

– Šteta što predstavu Gruntovčane i šire građanstvo ne vidi jer je stvarno lijepa, kao da ju je odradio jedan profesionalni ansambl – kazala je Marina Robotić.

U CENTRU UČE I RADE

KADROVI-Centar-za-odgoj-i-obrazovanje---Kolodvorska_7U Centru postoje dvije zgrade u kojima se nalaze tri različita programa. Školski program za osobe s umjerenim i težim intelektualnim teškoćama, starosti od 17 do 21 godinu, program za odrasle osobe koje su završile neki oblik obrazovanja te program pripreme za samostalno stanovanje.

– Želimo im omogućiti da se pripreme za jedan život u svojoj vlastitoj sredini gdje mogu sve to primjenjivati, a s druge strane i omogućiti im da se možda pripreme za zapošljavanje – kaže Marina Robotić.

Osim što su osnovali i školsku zadrugu i bave se uzgojem voća i povrća, izradom eko-etno upotrebnih i ukrasnih predmeta, to je i prva Eko-škola u Hrvatskoj koja se bavi obrazovanjem djece i mladeži s teškoćama u razvoju.

– Imamo plastenike u kojima uzgajamo luk i povrće. Imamo jagode od kojih radimo pekmeze koje izlažemo na smotrama učeničkih zadruga. Volim peći pekmeze i volim saditi lučice luka – rekao je Martin Budimir, korisnik Centra.KADROVI-Centar-za-odgoj-i-obrazovanje---Kolodvorska_8

U Centru je trenutno 44-ero štićenika, a među njima je i uspješni atletičar Martin Budimir, član Hrvatske paraolimpijske reprezentacije koji svojim prijateljima često pokazuje vježbe zagrijavanja i tehniku trčanja.

– Odlična smo ekipa, slažemo se, to je najvažnije i poticaj smo jedni drugima – zaključio je Martin Budimir.

TREBAJU VAŠU POMOĆ

Centar za odgoj i obrazovanje već 75 godina brine za za djecu i mlade s intelektualnim teškoćama, a humanitarnim koncertom hrvatskih glazbenih zvijezda na stadionu Radnik 11. lipnja prikupljat će se sredstva za obnovu derutne, zapuštene kuće za štićenike Centra u kojoj bi naučili vještine potrebne za samostalno življenje, a to bi bio i dom odraslim osobama s intelektualnim teškoćama.