Home Izdvojeno U Veliku Goricu stiže Izložba plakata starih hrvatskih filmova

U Veliku Goricu stiže Izložba plakata starih hrvatskih filmova

Bit će prikazane i besplatne kino projekcije filmova "Tajna starog tavana" i "Breza".

PODIJELITE

Kino Gorica, Kino mreža i Hrvatski državni arhiv organiziraju Izložbu plakata starih hrvatskih filmova koja će u izložbenom prostoru Pučkog otvorenog učilišta biti postavljena od petka, 27. do ponedjeljka, 30. listopada.

Ova Izložba organizirana je u sklopu Svjetskog dana audiovizualne baštine koji se obilježava od 2005. godine. – Budući da su mnogi zvučni zapisi nepovratno izgubljeni zbog zanemarivanja, prirodnog propadanja i tehnološke zastarjelosti, taj dan posebna se pozornost pridaje podizanju svijesti o važnosti audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta svake zemlje i upozorava se na hitnu potrebu njihove zaštite – poručuju organizatori.

Na izložbi će se moći vidjeti 22 plakata starih hrvatskih filmova koji će biti prikazani u 25 hrvatskih kina. Postav izložbe obuhvaća plakate iz hrvatskih filmskih klasika – “Družba Pere Kvržice”, “Tko pjeva zlo ne misli”, “Bitka na Neretvi”, “Imam 2 mame i 2 tate”, “Kiklop”, “Samo jednom se ljubi”, “Vlak u snijegu”Osim izložbe, organizirane su i prigodne besplatne kino projekcije. U petak se mogu pogledati dva hrvatska klasika.

“Tajna starog tavana” dječji je film koji je 1984. godine u trajanju od 101 minutu režirao Vladimir Tadej. Glavne uloge tumače Mario Mirković, Špiro Guberina, Boris Dvornik, Mia Oremović i Rene Bitorajac. Film je na rasporedu u 18 sati.– Dva dječaka radioamatera, Miro iz Zagreba i Pepek iz Praga, provode ljetne praznike na otoku Hvaru u kući Mirove tete. Na prašnom tavanu njene stare kuće pronalaze neobičan pištolj koji je napravio Mirov pradjed, smušeni izumitelj. Otkrivaju da je to zapravo antigravitacijski pištolj koji oduzima gravitaciju predmetima i lansira ih u svemir. Dječaci namještaju pištolj i počinju slati stvari u zrak, uzrokujući pomutnju. Međunarodna špijunska organizacija pokušava doći do moćnog oružja. Otimaju dječake, a policija je nemoćna – radnju filma opisuju organizatori.

U 20 sati na rasporedu je drama “Breza” koju je 1967. u trajanju od 92 minute i prema istoimenoj noveli Slavka Kolara režirao Ante Babaja. Glavne uloge tumače Manca Košir, Fabijan Šovagović, Velimir Bata Živojinović, Stjepan Lektorić i Nela Eržišnik.– Janica je neobično profinjena, ali i boležljiva seoska djevojka, odnosno žena koja umre ubrzo nakon poroda, ne dočekavši ljubavne topline od gruba muža Marka Labudana, gizdava lugara. U Janicu je potajno zaljubljen seoski čudak i naivni umjetnik Joža Sveti, kojeg svi ismijavaju. Radnja filma vraća se u prošlost, u vrijeme kad je Labudan bacio oko na Janicu – radnju filma opisuju organizatori.