Home Izdvojeno Velikogorički HNS protiv centralizacije

Velikogorički HNS protiv centralizacije

PODIJELITE

– Velikogorička podružnica Hrvatske narodne stranke – Liberalnih demokrata odlučno se protivi idejama i inicijativama koje bi mogle dovesti do ukidanja i preseljenja sjedišta Općinskoga suda i Županijskog državnog odvjetništva iz Velike Gorice u Novi Zagreb,  Područnoga ureda državne uprave iz Velike Gorice u Karlovac te pripajanja VG Vodoopskrbe jedinstvenome Uslužnom području s Gradom Zagrebom – stoji u priopćenju stranke koje je potpisao predsjednik velikogoričkog HNS-a Goran Beus Richembergh.

Iz HNS-a poručuju kako ove inicijative nastoje degradirati Veliku Goricu, kao šesti po veličini grad u Hrvatskoj, prometno čvorište i faktično središte Zagrebačke županije, što kažu da je apsolutno neprihvatljivo, nelogično i neopravdano.

– Nedavno predloženom i javnosti predstavljenom reformom pravosudnoga sustava u Republici Hrvatskoj predviđa se formiranje novoga pravosudnog područja pod nazivom „Zagreb – Jug“. Obzirom da bi to područje obuhvaćalo sve općine i gradove Zagrebačke županije od Jastrebarskog do Ivanićgrada kao i Novi Zagreb, posve se logičnim nameće potreba da sjedište sudskoga područja, a to znači i novoga, jedinstvenoga Općinskoga suda, također i Prekršajnog suda te Županijskoga odvjetništva ostane u Velikoj Gorici, kao geografski središnjem urbanom centru Područja – upozoravaju iz te stranke.

PROTIVE SE SPAJANJU VODOOPSKRBE

– Nacrtom prijedloga Uredbe o uslužnim područjima vodoopskrbe i odvodnje, koji je predstavljen javnosti 14. veljače 2014. godine, predviđa se ‘utapanje’ velikogoričkog vodoopskrbnog i kanalizacijskog sustava u mastodontsko tzv. Uslužno područje 7, u kojemu bi dominirao Grad Zagreb i kojemu bi pripadalo čak oko 1,1 milijun građana. Obzirom da velikogorički vodoopskrbni sustav, kojega opslužuje uzorna gradska komunalna tvrtka VG Vodoopskrba, ispunjava sve uvjete predviđene Zakonom o vodama za uspostavu samostalnog uslužnog područja, te da bi njegovo ukidanje i pripajanje onom zagrebačkom prouzročilo teške posljedice poskupljenja usluga vodopskrbe i odvodnje za naše građane i pod upitnik stavilo sve planirane razvojne projekte vodoopskrbe i odvodnje Velike Gorice, odlučno odbacujemo ovu ideju. Također odbacujemo i bilo kakvu ideju o spajanju velikogoričkoga vodoopskrbnoga područja u jedinstveno područje Zagrebačke županije jer Zagrebačka županija i njeno fantomsko poduzeće za vodoopskrbu i odvodnju ne posjeduju ni jedan dužni metar vodoopskrbne mreže, a još prije 4 godine je sumnjivim dealovima s Hrvatskim vodama priskrbilo koncesiju kojom je praktički Velikoj Gorici otelo vodocrpilišta u Kosnici. HNS Velike Gorice tada je glasno protestirao ali uzalud – tadašnja i sadašnja velikogorička vladajuća koalicija na to se nije obazirala jer je, posve očito,  sudjelovala u toj raboti. Danas kad se Velikoj Gorici nameće novi oblik tutorstva, kad joj se žele oduzeti sjedišta važnih institucija i kad joj se planira oduzeti gospodarenje važnim prirodnim resursom logično je zapitati se nije li tome doprinijela i lokalna vlast, predvođena HDZ-om, HSS-om i DC-om, time što u posljednjih 6 godina nije do kraja pripremila ni realizirala ni jedan relevantan razvojni projekt za fondove EU, a težak uteg predstavlja i činjenica da je po broju riješenih predmeta u postupku legalizacije svrstana među najsporije hrvatske gradove. Nema nikakve sumnje da Velika Gorica, na žalost i unatoč svim svojim potencijalima, u široj javnosti uživa lošu reputaciju neaktivnog, nesposobnog, tromog i neučinkovitog grada kojemu treba „pomoć sa strane“ – stoji u priopćenju velikogoričkog HNS-a.