Home Izdvojeno Velikogoričanka Mirela Ilenić osmislila zdravu kozmetiku s kavom

Velikogoričanka Mirela Ilenić osmislila zdravu kozmetiku s kavom

Linija sadrži micelarnu otopinu za čišćenje lica, masku/piling 2u1, kremu za lice, kremu za oko očiju i serum

PODIJELITE

Mirela Ilenić iz Velike Gorice sa svojim partnerom Markom Brajkovićem pokrenula je posao i brend Gesha u ovom teškom razdoblju ekonomske krize. To ih nije spriječilo da pokušaju od jedne svakodnevne namirnice napraviti nešto novo – kozmetiku s kavom. Mirela je inače farmaceutska kozmetičarka i dok drugi piju kave, ona ih proučava i izvlači najbolje iz nje.

“O kavi slušam već pune 4 godine. Prije je za mene kava bila samo napitak koji piju ljudi na sastancima i moja mama svako jutro. Kada sam zahvaljujući Marku Brajkoviću i Oliveru Oljici iz tvrtke Lively Roastersa otkrila svijet specijalitetnih kava, koliko je kvaliteta i način prženja važan, te koliko loših sastojaka ima u nepravilno obrađenoj, prženoj kavi, zapitala sam se što se još u njoj krije. Htjela sam saznati koje se molekule osim kofeina skrivaju u zrnu kave i kako ih najbolje iskoristiti? Krenula sam istraživati kojim načinom mogu dobiti maksimalnu aktivnost kave uz visoki sadržaja polifenola, odnosno antioksidansa. Zanimljivo je bilo proučavati kako koncentracija kofeina varira od načina do načina i kako se različite aromatične molekule ovog predivnog voća mogu pravilnim načinom i pripremom intenzivirati.”, govori Mirela Ilenić.

Ime linije je Gesha, a dolazi od sorte kave koju koristi za izradu ove kozmetike. Sastojci stižu od renomiranih proizvođača sirovina iz Europe, a kava direktno iz Kostarike, regije Tarazzu, gdje jednom godišnje Lively Roasters odlazi i nadzire branje i procesuiranje kave.

Kava, već je dobro poznato, služi za razbuđivanje uma, no isto radi i kod kože. “Kava revitalizira našu kožu i možemo čak reći ‘čisti’ je od slobodnih radikala, koji je oštećuju, usporavaju njenu prirodnu funkciju. Koža nakon kave jednostavno blista, vraća joj se prirodni sjaj i balans. Gesha je sve ono što je i ta sorta kave –visokokvalitetna”, govori Ilenić koja u kozmetiku ne stavlja parabene, vazelin, parafin i slične sastojke.

Mirela ljude upozorava da paze kakvu kozmetiku kupuju te da pripaze na konzervanse koji su većinom endokrini disruptori, odnosno djeluju na endokrine žlijezde. Napominje da trebamo paziti i na alergene te derivate nafte, poput parafina i vazelina, koji su indiferentni sastojci kozmetike, a potpuno nepotrebni.

Na ovom brendu i proizvodima radila je jako dugo. Unutar linije nalaze se micelarna otopina za čišćenje lica, maska/piling 2u1, krema za lice, krema za oko očiju i serum. Svi proizvodi u sebi sadrže drugačije spremljenu kavu kao napitak i mogu pomoći da izgledamo ljepše i zdravije.

Mirela Ilenić inače je jedna od najistaknutijih formulatorica za istraživanje i razvoj kozmetike u Hrvatskoj, dok je Marko Brajković itekako kompetentan kada je u pitanju kava. Njih dvoje upravo su tijekom nedavne karantene odlučili razvijati nove strategije i osmisliti novi proizvod, a sve s ciljem kako tijekom nadolazećih mjeseci ne bi stagnirali, već teško razdoblje iskoristili za razvijanje posla.

FOTO Marija Laća i Ivor Mažar
FOTO kozmetike: Privatni album