Home Vijesti Veliki četvrtak, kraj korizme i početak vazmenog trodnevlja

Veliki četvrtak, kraj korizme i početak vazmenog trodnevlja

PODIJELITE
Foto: Dario Drvodelić

Danas je Veliki četvrtak, početak vazmenog trodnevlja. Ovaj dan je i kršćanski spomendan Isusove Posljednje večere te kraj korizme. Na Posljednjoj večeri Isus Krist je ustanovio sakrament euharistije i sakrament minsterijalnog svećeništva, zbog čega je danas i dan svećenika.

Na Veliki četvrtak je običaj da se slavi samo jedna misa, misa večere Gospodnje. Do podne se ne slavi misa, osim Mise posvete ulja u kojima biskup uz svećenike blagoslivnja bolesničko ulje, katekumensko ulje te krizmu. Navečer se u svakoj župi slavi misa Gospodnje večere kao spomen na večer kada je Isus sa svojim učenicima posljednji put proslavio židovski blagdan Pashe i ustanovio svetu Misu. Misa Gospodnje večere početak je najsvetijih dana u godini.

Danas je također i zadnji dan korizme, a Veliki petak i Velika subota dani su molitve i posta. Kraj korizme označava početak vazmenog trodnevlja, najznačajnije vremena u liturgijskoj godini kada kršćani slave otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Vrhunac vazmenog trodnevlja je vazmeno bdijenje, a završava Velikom subotom.

Jedan od običaja na dane Velikog tjedna su da se oko kuće i polja ne obavljaju teški poslovi. Do Velikog četvrtka običaj je očistiti kuću, okućnicu i oprati se. Zvona na Crkvama u ove dane ne zvone, osim na Veliki četvrtak, a u nekima se i vezuju. U nekim krajevima zvona se vežu bijelim maramama, a u domovima se bijelim marama pokrivaju ogledala i vežu raspela. Papa tom prilikom pere noge biskupima i svećenicima na službi u Vatikanu, kao što je Isus to učinio svojim učenicima.