Home Gospodarstvo Velika Gorica na samom vrhu u Hrvatskoj po ulaganju u školstvo

Velika Gorica na samom vrhu u Hrvatskoj po ulaganju u školstvo

PODIJELITE

Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec i pročelnik za predškolski odgoj, škosltvo i šport Krešimir Ačkar, održali su konferenciju za medije na kojoj su predstavili dosadašnja ulaganja u školstvo.

Naglašeno je kako je Velika Gorica jedini grad u Hrvatskoj koji u predškolski odgoj i školstvo ulaže čak 39,6 posto sredstava iz svog proračuna, dok je prosjek u državi oko deset posto. Vidljivo je to kroz izgradnju vrtića i škola, posebnih programa, uvođenja jedinstvenog studija optometrije na Veleučilištu i brojnih drugih pogodnosti koje su prilagođene djeci u vrtićima, učenicima i studentima.– Mi smo uložili svih ovih godina preko 12 milijuna kuna u obnovu matičnih i područnih osnovnih škola. Možemo reći da smo sve te škole doveli u doista visoki standard i time smo zadovoljni jer smo stvorili materijalne, a onda i one druge temelje za dostojno i kvalitetno obrazovanje naše djece – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je da se najmoderniji vrtić u Hrvatskoj nalazi upravo na području Velike Gorice, odnosno u Velikoj Mlaki za što je uloženo 25 milijuna kuna. U Novom Čiču izgrađena je najmodernija osnovna škola vrijedna 40 milijuna kuna, a koju koriste i učenici iz susjedne Općine Orle. Na Veleučilište ide oko 2 tisuće studenata i svake akademske godine ih se upisuje sve više. Predstavljajući novinarima dosadašnja ulaganja u školstvo, gradonačelnik se dotaknuo i izgradnje bazena, rekavši kako će velikogorički učenici imati priliku u svom gradu ići u školu plivanja umjesto u Novi Zagreb.

– Očekujemo početkom sljedeće godine da ćemo se moći poslije Nove godine i okupati u novom bazenu. U prvoj fazi bit će dva zatvorena bazena, a u sljedećoj fazi koja će početi nagodinu bit će i otvorenih bazena. Imat ćemo jedan kompleks koji će biti sportski, rekreativni i učenički jer naša djeca više neće morati ići u obližnje Utrine nego će moći učiti plivati ovdje u našoj Velikoj Gorici.

Pročelnik Ačkar naveo je što je sve omogućeno osnovnoškolcima i srednjoškolcima kako bi im se osiguralo što kvalitetnije obrazovanje, ali i ispunilo njihovo slobodno vrijeme.– Unazad tri godine svi učenici koji imaju potrebe za asistentom i dobiju ga. Ono što se ne osigura preko europskih fondova osiguramo mi preko gradskog proračuna tako da svako dijete može imati jednake šanse za uspjeh i dobru karijeru koja bi trebala pred njim i njegovim mladim životom stajati.

Ačkar je podsjetio da su uvedeni i dnevni boravci u gotovo sve osnovne škole, a da će to učiniti od iduće školske godine i u školi Eugena Kvaternika. Uvedeni su i besplatni udžbenici, a od iduće školske godine učenici će besplatno dobiti i radne bilježnice. Tu su i besplatne instrukcije za osnovnoškolce i srednjoškolce. Pročelnik je najavio da će ovog proljeća, nakon završetka školske godine za maturante početi besplatne pripreme za maturu i upis na fakultete. Mladi su dobili i sigurno mjesto za izlazak kroz program Let’s go out.Da je Velika Gorica doista Grad prijatelja djeca te da se trudi to i dalje biti, rekao je zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec, govoreći o ulaganjima u predškolski odgoj.

– Uveli smo i zaposlili trećeg odgojitelja. Time smo upisali gotovo svu djecu koja su imala potrebe za upisom u dječji vrtić. Otvorili smo nove programe poput Montessoria, sportskog vrtića i time smo stvorili dodatnu vrijednost i omogućili djeci da upišu i te posebne programe. Malo smo rasteretili i budžet roditelja i smanjili smo dječje uplate sa 1. siječnjem 2017. godine. Odradili smo i jedan vrlo uspješan EU projekt s Dječjim vrtićem ”Žirek”, a riječ je o integraciji djece s invaliditetom u redovni program i tu treba pohvaliti sve djelatnike i djelatnice koji su radili na tom programu.

Zahvalna Gradu na potpori je i učenica 4. razreda Prirodoslovne škole Vladimira Preloga u Zagrebu, Karla Draženović iz Donje Lomnice. Ona već dvije godine prima stipendiju od Grada koja joj znatno olakšava školovanje. Iako je dobila stipendiju u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je prošle godine predstavljala Hrvatsku na Međunarodnoj olimpijadi, zadovoljna je obrazovnim sustavom u Hrvatskoj.

– Dobila sam američku stipendiju, ali smatram da se u Hrvatskoj mogu dobro obrazovati. Zadovoljna sam time, ali naravno da se uvijek može nešto bolje. No svijet ostaje na nama mladima i mi se trebamo truditi da to poboljšamo. Mogu zahvaliti Gradu Velikoj Gorici što me već drugu godinu zaredom stipendira i olakšava mi moje obrazovanje također želim zahvaliti pročelniku gospodinu Krešimiru Ačkaru i gradonačelniku Draženu Barišiću.

Karla je u SAD na Međunarodnu olimpijadu otišla zahvaljujući prototipu senzora korozije kojeg je napravila s kolegom Franom Gamulinom.