Home Izdvojeno Velika Gorica jedan od najvitalnijih gradova Zagrebačke županije

Velika Gorica jedan od najvitalnijih gradova Zagrebačke županije

PODIJELITE

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva, s indeksom 100,8, Velika Gorica ulazi u ekskluzivno društvo hrvatskih gradova s pozitivnim vitalnim indeksom. Vitalni indeks brojčani je pokazatelj odnosa broja živorođenih na 100 umrlih u određenom vremenskom razdoblju.fontana-trg-radica-djeca-kupanje-fontana-vrucine

Uz Veliku Goricu, pozitivnim trendom u Zagrebačkoj županiji mogu se pohvaliti i Zaprešić sa 127,9, Sveta Nedelja sa 125,3 i Dugo Selo koje je i treći grad u Hrvatskoj s indeksom 147,9.

U Republici Hrvatskoj vitalni indeks već dugi niz godina bilježi negativan trend koji je nastavljen i u 2014. godini i iznosi 77,8, dok je na razini Zagrebačke županije on nešto viši te iznosi 85,9.

Samo su tri županije u Republici Hrvatskoj ostvarile pozitivan vitalni indeks u 2014. godini. Riječ je o Dubrovačko-neretvanskoj županiji (103,8), Gradu Zagrebu (101,1) te Međimurskoj županiji (101,1), dok je Zagrebačka županija, unatoč negativnom vitalnom indeksu (85,9), zauzela peto mjesto na državnoj razini.