Home Izdvojeno Velik uspjeh učiteljice Dalie Kager: Projekt koji se prevodi na 24 jezika...

Velik uspjeh učiteljice Dalie Kager: Projekt koji se prevodi na 24 jezika odveo nju i učenike u Bruxelles

U testiranju projektnog prototipa sudjelovali su učenici velikogoričke Osnovne škole Eugena Kvaternika, a svemu je cilj upoznavanje i primjenjivanje eksperimentalne znanstvene metode

PODIJELITE

Mnogima draga i dobro poznata velikogorička učiteljica Dalia Kager iz OŠ Eugena Kvaternika, ovih dana spominjano je ime po medijima. Razlog tomu je projekt “Galileo XR: U potrazi za zaboravljenim znanstvenikom” koji je osmislila uz Alexandera Marinšeka, istraživača s KU Leuven iz Belgije u sklopu inicijative Europske komisije Science is Wonderful! Marinšek je inače dobitnik prestižne stipendije MSCA (Marie Skłodowska-Curie Actions). Izrada projekta trajala je dva mjeseca s ciljem popularizacije znanosti i približavanje široj publici onoga što znanstvenici rade u svojim laboratorijima kroz istraživanja, i to prvenstveno najmlađima na način koji je pedagoški i didaktički prilagođen njihovom uzrastu.

“Kroz ovu inicijativu Europska komisija od 2015. jednom godišnje organizira znanstveni sajam koji se održava u Briselu, ali tijekom pandemije koronavirusa bili su primorani, kao i svi mi, preseliti to događanje u virtualni svijet. Krajem 2021. godine pokrenuli su online platformu na kojoj su se, nakon registracije, mogli povezati učitelji i istraživači dobitnici MSCA stipendije, te dogovoriti virtualno predavanje namijenjeno učenicima. Među nekolicinom znanstvenika s kojima sam dogovorila online susret za svoje učenike našao se i Alex… i sve ostalo je povijest.”, objašnjava nam Kager.

Njihova suradnja se nastavila na natječaju kojim su omogućili učiteljima i istraživačima dav se povežu i zajedno osmisle neku aktivnost za učenike, a najbolja su tri prijedloga odabrana između više od stotinu pristiglih nagradili putovanjem u Belgiju i prisustvovanjem sajmu znanosti. Upravo projekt velikogoričke učiteljice bio je jedan od najboljih među stotinu te su nagrađeni putovanjem u Belgiju.

Učenici su puni dojmova i presretni

 U testiranju projektnog prototipa sudjelovali su učenici velikogoričke Osnovne škole Eugena Kvaternika tijekom trajanja Zimske škole informatike od 2. do 4. siječnja ove godine u kojoj su učitelji koji vode radionice ujedno i njihovi autori. U projektu Galileo XR scenarij poučavanja uključuje escape room i potragu za identitetom “zaboravljenog” znanstvenika kroz mobilnu aplikaciju temeljenu na proširenoj stvarnosti, a programiranjem micro:bita.

“S putovanja smo se, zajedno s učenicima, upravo vratili iscrpljeni, ali presretni i puni dojmova i divnih uspomena. Ne treba naglašavati da je naša suradnja bila uspješna, a osim samog putovanja i druženja, bonus je bila iskra u očima naših učenika koji su ovaj scenarij poučavanja isprobali tijekom trajanja 22. Zimske škole informatike koju, sada već tradicionalno, organizira Društvo pedagoga tehničke kulture i informatike Velika Gorica. I zapravo velika zasluga za ovaj svjetski uspjeh ide upravo učenicima jer su nam dali prijeko potrebne povratne informacije kako bismo unaprijedili sve nedostatke koje smo, zahvaljujući njima, detektirali.”, objašnjava.

U cilju provedbe fizikalnih eksperimenata učenici u timu suradničkim radom te zajedničkim rješavanjem problema upoznaju i primjenjuju eksperimentalnu znanstvenu metodu, čiji je utemeljitelj Galileo Galilei.

Budući da smo osmislili scenarij poučavanja kojim smo željeli obuhvatiti što više učenika raznih dobnih skupina, Zimska je škola bila idealna prilika za to, jer omogućava sudjelovanje svim učenicima bez obzira na dob. Tako se na početku u sudjelovanje aktivno uključilo njih 18, al se ta brojka naposljetku nešto smanjila. Uglavnom su to bili učenici kojima predajem informatiku u našem putničkom turnusu od 5. do 8. razreda, a kako već dulji niz godina rado i uspješno surađujem s kolegicom Marinom Mužek, učiteljicom razredne nastave i savjetnicom, uključili smo i petero učenika njenog 2. razreda kao i jednog učenika iz trećeg razreda, pa smo tako pokrili sve dobne skupine djece u osnovnoj školi. Vrlo je važna i podrška koja dolazi iz same škole, ponajprije ona naše ravnateljice, prof. Monike Brleković, koju nije teško nagovoriti da pristane na sve naše prijedloge i projekte te da nas podrži u radu s djecom.”, odgovara Kager ističući koliko je za uspješnost ovakvih projetkata važna dobra podrška sa svih strana.

Projekt se prevodi na 24 jezika te će biti dostupan učiteljima diljem Europe

Sve što se do sada odvilo tek je dio njihovog projekta koji suradnjama tek nastavlja svoj daljnji put prema još većem broju učenika. Kako nam navodi Kager, na sastanku u Briselu su ona i Alexander uz ostale pobjednike natjecanja – učitelje i istraživače iz Španjolske (Luis Cerrajero de la Cruz i Sahba Mobini), Francuske (Aline Hatem) i Grčke (Katerina Kapodistria) razgovarali sa Sybille Luhmann, predstavnicom Europske komisije, o daljnjem tijeku i detaljima razvoja svih pobjedničkih scenarija učenja, pa tako i njihovog. “Kada izrada i prijevod na 24 EU jezika budu završeni, scenarij poučavanja će biti javno i besplatno dostupan učiteljima na Science is Wonderful platformi i spreman za implementaciju u razredima diljem Europske unije. Nadamo se i da neće imati ograničen rok trajanja, već da ćemo imati priliku zajedno ga osuvremenjivati i razvijati u skladu s razvojem tehnologije, suvremenih obrazovnih metodologija, a ponajprije s potrebama učenika.”, govori s nadom Kager.

Važnost ovakvog i sličnih projekata ogromna je na naše školstvo, ali i društvo jer, nažalost, brojna istraživanja pokazuju da učenici u dobi od sedam do 10 godina gube interes za STEM područje. “To se događa zato jer se učitelji koji poučavaju tu mlađu populaciju djece ne osjećaju dovoljno osnaženima za poučavanje znanosti, pa se i ne upuštaju u takve aktivnosti u svojim učionicama. To je fenomen kojega su uočili istraživači obrazovanja, ne samo na europskoj, nego i na svjetskoj razini, a brojke pokazuju kako danas potreba za radnom snagom u STEM područjima raste neproporcionalno s brojem onih koji su educirani da obavljaju zanimanja iz tih područja. I te će brojke, ako se globalno ne poradi na ovom problemu, biti u još većem nesrazmjeru.”, govori.

Upravo ovakve inicijative Europske komisije su izvrstan pokazatelj kako su i stvaratelji obrazovnih politika na svjetskoj razini uočili ovaj problem koji mogu riješiti jedino ulaganjem u obrazovanje djece u području znanosti od najranije dobi i to tako da im ono bude pristupačnije kroz kvalitetne edukativne materijale koje njihovi učitelji mogu koristiti, bez straha od neuspjeha. “Našem je projektu ovim odabirom među tri najbolja u ovom natjecanju pripala upravo ta čast i na to smo, Alex i ja kao tim, neizmjerno ponosni i sretni što smo napravili nešto dobro za bolju budućnost naših najmlađih.”zaključuje Kager.

Moderne tehnologije poput poput proširene stvarnosti svakako imaju prostor u školskim učionicama u koje su već i ušle. “Danas gotovo svaki učenik ima pametni telefon na kojega je potrebno samo instalirati takvu aplikaciju i ona je spremna za korištenje. Doduše, nedostaje svrhovitih edukativnih materijala koji bi učenicima služili za savladavanje raznih sadržaja i s pomoću kojih bi stjecali potrebne vještine, prvenstveno one digitalne. Osim toga, digitalne su vještine današnjih “digitalnih urođenika” izrazito slabo razvijene unatoč uvriježenom mišljenju da se one razvijaju pukim korištenjem tehnologije. To je pokazala i Međunarodna studija računalne i informacijske pismenosti iz 2018. (ICILS), pa i ta činjenica ide u prilog tome kako je moderne tehnologije nužno na primjeren način implementirati u obrazovanje.”, objašnjava nam za kraj Dalia Kager.

Velik je ovo projekt koji pokazuje koliko se trud, inovativnost i ambicije rada s djecom isplate te samo pokazuje da postoji velik prostor za nove projekte o kojima jedva čekamo pisati u budućnosti.