Home Izdvojeno Večeras se održava kulturna manifestacija ”Noć muzeja”

Večeras se održava kulturna manifestacija ”Noć muzeja”

PODIJELITE
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Ljubitelji manifestacije ”Noć muzeja” zadnjih 12 godina znaju što će raditi poslijednjeg petka u siječnju – besplatno razgledati muzeje koji svoja vrata otvaraju tisućama posjetitelja diljem Hrvatske. I večeras će to učiniti muzeji u Zagrebačkoj županiji. Kao što smo najavili, Muzej Turopolja u Velikoj Gorici pripremio je bogat program od 18 do 1 sat iza ponoći, do kada traje manifestacija u većini muzeja.

– Tema ovogodišnje ”Noći muzeja” je ”Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo”, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja,  očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti,  materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji je imala glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba – istaknuli su u Hrvatskom muzejskom društvu.

noc-muzeja-2015-19.jpg
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

U Dugom Selu ”Noć muzeja” odvijat će se na tri lokacije. U Maloj galeriji bit će otvorena izložba umjetničkih djela nastalih na likovnim kolonijama u ”Gorici”, zatim u dvorani Pučkog otvorenog učilišta izložba će biti posvećena posuđu i foto dokumentaciji Tvornice posuđa ”Gorica”, dok će u neposrednoj blizini Učilišta, u predvorju dvorane ”Preporod” posjetitelji moći razgledati izložbu tradicijskih instrumenata koja su u vlasništvu KUD-a ”Preporod”.

U Pučkom otvorenom učilištu Vrbovec organizirat će se nekoliko večernjih izložbi, radionica i koncerata. Uz stalni postav Muzejske zbirke, posjetitelji će imati priliku vidjeti izložbu ”Tradicijska glazbala”, posjetiti likovnu radionicu ”Slikajmo glazbu” te uživati u koncertima HKUD-a Petar Zrinski te Suondtrack Ensembla.

Centar za kulturu Jastrebarsko i Gradski muzej i galerija Jastrebarsko predstavit će tradiciju i aktualne gradske izvođače te sakupljače glazbene baštine, poput uređaja za reprodukciju zvuka i glazbenih zapisa. Najzanimljiviji dio ”Noći muzeja” svakako će biti ”Koncert biljke” kao rezultat više od 40 godina istraživanja vezanih za senzibilitet i inteligenciju biljnog svijeta.

noć muzeja turopolje muzej katarina
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Samobor će ”Noć muzeja” obilježiti izložbama Mirjane Jelašac ”Kad bi drveće progovorilo – sudbina Wagnerovog” u Maloj dvorani i predvorju Galerije Prica. Za posjetitelje još su organizirane radionica scenskih lutaka ”Žabice – zijevalice” i likovne radionice za djecu i odrasle ”Autoportreti”. Program će završiti projekcijom igrano-dokumentarnog filma ”Frankofonija”.

Program Muzeja Svetog Ivana Zeline započinje radionicama kriptografije za djecu, a nastavlja se koncertom Orkestra Hrvatskog pjevačkog društva Zelina te povodom 265 obljetnice zadnjeg suđenja vješticama u Hrvatskoj predavanjem o tri zelinske ”kmetice” koje su bile osuđene na smrt.

U Muzeju Ivanić-Grada posjetitelji će uživati u zvučnim zapisima kozmosa uz izložbu svjetlosnih instalacija Carta Incognita – Lux, a također putovat će se iz sadašnjosti u prošlost kroz glazbena događanja u Ivanić-Gradu u proteklih 120 godina.

Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva
Foto: Kronike Velike Gorice/Arhiva

Zaprešić će posjetitelje počastiti izložbom Stipana Tadića ”Motivi iz zagrebačke okolice” u Muzeju ”Matija Skurjeni”.

U Muzeju Brdovec bit će otvorena izložba ”Rimljani u Brdovcu”. Izložba prikazuje presjek istraživačkog rada Muzeja Brdovec na polju arheologije kroz zadnja tri desetljeća. Udruga Ivana Perkovca u Šenkovcu priprema bogat glazbeni program uz nastupe dječjih folklornih i tamburaških skupina, radionicu ”Hrvatska  tradicijska glazbala” te izložbu ”Tko su brdovečki muzikanti šram muzike?”.

Više o programima, izložbama i muzejima možete vidjeti ovdje.