Home Kultura VEČERAS Besplatni film o životu Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom

VEČERAS Besplatni film o životu Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom

Ulaznice je potrebno podići na blagajni najkasnije sat vremena prije projekcije

PODIJELITE

U sklopu Dana ujedinjenja Njemačke, u suradnji s Goethe Institutom i Predstavnikom njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, danas se u Kinu Gorica održava besplatna projekcija filma Gundermann.

Radi se o biografskoj, povijesnoj drami u režiiji Andreasa Dresena koja govori o životu slavnog istočnonjemačkog rock kantautora Gerharda „Gundija“ Gundermanna i njegovoj suradnji s tajnom policijom DDR-a Stasi.

Gundi je bio poznat po svojim inteligentnim, melankoličnim stihovima koji su bili prožeti društvenom kritikom. Tijekom cijele svoje glazbene karijere nastavio je raditi kao bagerist jer je smatrao kako bi njegova glazba inače izgubila autentičnost. Nakon ujedinjenja Njemačke stekao je kultni status, pogotovo kod istočnih Nijemaca koji su se osjećali izgubljeno u novoj državi i s nostalgijom se prisjećali starih dana. On je pjesnik, klaun i idealist koji sanja, nada se, voli i bori. On je uhoda koju uhode. Rastreseni borac za bolji svijet koji ne zna bolje. Gundi je heroj i antiheroj, hodajuća kontradikcija, simbol nekadašnje Istočne Njemačke. Gundermann je podjednako film o ljubavi i glazbi, kao i o potiskivanju i suočavanju s vlastitom krivnjom.

Film počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan. Ulaznice je potrebno podići na blagajni najkasnije sat vremena prije projekcije.